Garsonjere so še posebej zahtevne za opremo - ne le, da velikokrat vanje ne moremo umestiti kataloškega pohištva, prostor mora biti optimalno izkoriščen, a neutesnjen; mora združevati več funkcij, ne da bi deloval kaotično. Dva mlada arhitekta sta se spoprijela z enim takšnih izzivov in ustvarila zračno garsonjero, polno domiselnih detajlov.

Garsonjera v petem nadstropju stanovanjskega bloka v Kranju, s pogledom na Šmarjetno goro in Triglav, je dolga leta služila oddaji. Ker je bilo pohištvo že dotrajano in stanovanje potrebno temeljite prenove, pa se je njegova lastnica – naša gledalka – odločila za prenovo. K sodelovanju je povabila dva mlada arhitekta. “Zanimivo je, kako sta arhitekta z domiselnimi rešitvami naredila mini stanovanje, ki funkcionira kot celota in v katerem je res prijetno živeti,” pove lastnica.

Sprva je bilo mišljeno, da bo prenovljeno stanovanje namenjeno kratkotrajnemu turističnemu najemu, zato so načrtovali nizkocenovno prenovo in opremo izključno s kataloškim pohištvom. Tekom prenove pa se je zaradi sprememb okoliščin lastnica odločila, da bo v garsonjeri bivala sama. Arhitekta sta tako prvotno zasnovo personalizirala zanjo, vključila več shranjevalnih površin in nekatere kose po meri.

Prenova z maksimalnim izkoristkom

Stanovanje pred prenovo je bilo v zelo slabem stanju, ker je več let služilo oddaji različnim najemnikom. Prostor je bil višinsko ločen, optično pa so ga zmanjšali tudi različni tlaki. Celotno opremo – razen postelje – je bilo potrebno iz stanovanja odstraniti.

Po prvotnem gradbenem posegu – izenačitvi tlaka med kuhinjo in spalnim delom – so prostor povezali z enotnim parketom in vizualno privlačnimi pohištvenimi kosi v dveh linijah.

Majhen tloris je do zadnjega kotička izkoriščen: takoj ob vhodu najdemo linijsko kuhinjo, ki jo na nasprotni strani spremlja plošča z zatiči, na katere lahko obesimo garderobo, klobuk ali ključe. Nasproti kuhinjskega niza so umeščena vrata v kopalnico, ki nas očara s svojimi ornamentalnimi ploščicami, značilnimi za Mediteran. V osrednjem prostoru pa najdemo izpod stropa obešeno posteljo, pod katero je umeščen po meri narejen kavč v prijetni modri barvi. Takšna umestitev postelje poveča funkcionalno površino garsonjere in omogoči več prostora za dnevne aktivnosti.

Ob visoki garderobni omari, ki se z belimi ličnicami skorajda neopazno zlije s prostorom, stoji jedilna miza, obdana z restavriranimi stoli priznanega oblikovalca Nika Kralja. Prostor polnijo tudi druge oblikovalske domislice: spuščen drog, sprva namenjen obešanju oblačil, zdaj služi kot obešalnik za torbice; perforiran leseni element, na katerega je mogoče enostavno fiksirati prilagodljive premične police, pa enkrat služi kot stenska obloga, drugič kot dekorativni element, spet tretjič pa kot ličnica predalov in omar.

Zdaj, ko v svetli garsonjeri biva lastnica sama, z zadovoljstvom pove, da ima “garsonjera vse, kar je potrebno za udobno in prijetno bivanje.”

Interier: od-do arhitektura (Matic Škarabot, Aleš Žmavc)

Fotografije: Matic Škarabot