Staromeščanska hiša v središču Kopra, nekdaj ugledno domovanje premožne družine, je bila po drugi svetovni vojni razkosana na več stanovanj. Hišo so v ureditev prejeli Marasovic arhitekti in v njej uredili tri stanovanjske enote. Eno od njih - čeprav majhno po kvadraturi - ponuja razkošno in s svetlobo oblito bivanje v centru mesta.

Majhno stanovanje se namreč lahko pohvali z nadstandardno višino stropov (kar 4,30 metra svetle višine!), ter s kar tremi okni ter lastnim balkonom.

Izjemna višina prostora je Marasovic arhitektom nudila kar nekaj možnosti za prenovo v dvoetažno stanovanje, odločili pa so se, da bodo vse potrebne elemente v stanovanju najraje rešili kar z eno potezo – veliko, črno konstrukcijo, v kateri se skrivajo kuhinja, kopalnica, na njenem vrhu pa še spalnica.

V novi ‘kocki’ tako najdemo estetsko izčiščene in sodobno opremljene prostore, ki prebivalcem omogočajo veliko udobje bivanja. Kljub svoji dominantni črni barvi, pa v resnici ta novi volumen ustvarja le anonimno ozadje za glavni poudarek tega stanovanja – grobe, prebeljene kamnite stene z vsemi svojimi nepravilnostmi.

Oglejte si tudi preostali dve stanovanji, ki so jih arhitekti uredili v sklopu stare koprske hiše: elegantno enosobno stanovanje na 35 m2 ter prostorni dupleks z dvojno fasado.

“Stara bela školjka je ohranjena v njeni originalni obliki – visoki stropi, kamnite stene, lesena okna in balkonska vrata, …” naštevajo arhitekti, ki so v starih arhitekturnih elementih prepoznali unikatno lepoto.

S tem, da so vse nove posege fizično odmaknili od stare fasade, so dovolili, da prostor napolni značilna mediteranska ležerna atmosfera, hkrati pa, da se tudi za naslednje generacije ohrani romantična, nespremenjena in hkrati dostojanstvena podoba stare kamnite stavbe.

Projekt je torej spretno vrvohodstvo med novim in preciznim (nov, kompakten poseg je mojstrsko izveden, z elegantnimi detajli in najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami) ter starim in načetim. Rezultat ni sentimentalen, niti brezkompromisen – je neponovljiv preplet nostalgije in minimalizma.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Blaž Škorjanc