Na le 35 m2, v prostoru z enim samim oknom, so Marasovic arhitekti oblikovali svetlo enosobno stanovanje, ki se na sodoben način spogleduje z ugledno preteklostjo stavbe, v kateri se nahaja.

Stanovanje se nahaja v staromeščanski kamniti hiši v centru Kopra, ki so jo Marasovic arhitekti preobrazili v tri stanovanjske enote. Eno izmed njih, elegantni dupleks z dvojno fasado, smo že predstavili; tokrat pa bi vam radi pokazali še njegovo manjšo, enosobno različico.

“Glede na pritlično umestitev stanovanja in pa ozek tloris smo se odločili stanovanje razdeliti na dva dela, glede na njegove zahteve po naravni osvetlitvi in zasebnosti. Spalnica, kopalnica in garderoba so umeščeni v zaledje stanovanja, medtem ko smo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo umestili ob okno,” pogovor o stanovanju, ki prav tako vpeljuje koncept ‘dvojne fasade’, začno arhitekti.

“Predelna stena med spalnico in preostalim stanovanjem omogoča prehod naravne svetlobe, hkrati pa zastira poglede iz ulice,” nadaljujejo arhitekti. Elegantna steklena stena s črnimi kovinskimi okvirji je na eni strani naslonjena ob kuhinjski niz, za seboj pa skriva spalnico. Tri zavese – dve ob oknu in ena za predelno steno – omogočajo stanovalcem, da še dodatno regulirajo nivo zasebnosti: bodisi se skrijejo pred pogledi s ceste bodisi omogočijo vzporedne aktivnosti znotraj stanovanja.

V dnevnem prostoru najdemo še visoko jedilno mizo z barskimi stoli, ki služi tudi kot dodatna delovna površina kuhinje, nekaj s stropa visečih polic za shranjevanje ter dnevni kotiček. “Da bi kar najbolje izkoristili prostor, ki nam je bil na voljo, smo večino pohištva izdelali po meri,” povedo v biroju.

Poseben poudarek stanovanja so tudi z okrasnimi letvicami okrašene stene, ki namigujejo na nekdaj buržujsko preteklost stavbe. Za okrasnimi letvicami je skrit tudi nepozornemu očesu nevidni, vgradni del kuhinjskega niza. Ga najdete?

Kopalnica in garderobna soba sta skriti v niši, dostopni iz dnevnega prostora; spalnica pa je (kljub majhni kvadraturi) videti zračna in prostorna, saj se preko steklene predelne stene povezuje z bivalnim prostorom. Stanovanje se prezračuje s prezračevalnim sistemom.

Dobro izkoriščeno, iznajdljivo in predvsem do potankosti premišljeno: stanovanjce v Kopru dokazuje, da je mogoče z natreniranim očesom in uravnoteženo kompozicijo še tako majhno kvadraturo spremeniti v udoben in eleganten dom.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Blaž Škorjanc