Stanovanje z dvema fasadama

Historična stavba v središču Kopra je bila po drugi svetovni vojni razkosana na več stanovanj. Eno od njih, umeščeno v nekdanji piano nobile z visokimi stropi in izhodom na balkon, je kljub impresivnemu volumnu izkazovalo malo priložnosti za prenovo v odprto in sodobnim potrebam prilagojeno stanovanje. Lastnika sta v sodelovanju z Marasovic arhitekti vendarle našla elegantno rešitev.

0

“Poleg lokacije hiše, njene fasade in številnih arhitekturnih detajlov je ena od največjih karakteristik, ki pričajo o plemeniti preteklosti stavbe, prav piano nobile s svojo impresivno višino 4,3 metrov,” povedo arhitekti, ki so prenovo začeli z željo, da bi stanovanju povrnili nekaj njegove izvirne veličastnosti.

Pri tem pa so se morali spopasti z dvema omejujočima faktorjema: stanovanje je bilo naravno osvetljeno le skozi tri okna na isti fasadi; naročnika pa sta v stanovanju z omejeno kvadraturo želela vse komoditete sodobnega življenja: velik bivalni prostor, spalnico, domačo pisarno, ki se lahko preobrazi v dodatno sobo, kopalnico, shrambo in gospodinjsko sobo.

“V običajnem scenariju bi tloris uredili s premikom spalnice ob eno izmed oken, kar pa bi pomenilo manjši bivalni prostor z manj naravne svetlobe. Skupaj z lastnikoma smo se odločili za nekoliko drugačno rešitev: bivalni prostor smo umestili po celotni dolžini fasade, ostale sobe pa smo umaknili proti jedru stanovanja,” v biroju obrazložijo miselni proces, ki je spremljal snovanje tega drznega stanovanja.

Sobe in utilitarni prostori so zasnovani v dveh nivojih in od dnevnega prostora ločeni s sekundarno fasado, stekleno steno, skozi katero se ohranja stik z bivalnim prostorom in ulico, ter preko katere doteka naravna svetloba v vse sobe. Zagotavljanje intime v spalnici in pisarni so arhitekti zagotovili z zavesami.

Tako predeljeni prostor so nato opremili v svojem značilnem slogu, z mešanico industrijskih detajlov v črni kovini, mehkih tonov lesa ter s poudarjenimi historičnimi detajli. Tako lahko na vsakem koraku začutimo plastenje historičnih in visokotehnoloških plasti stanovanja: na belo prebarvane kamnito-opečne stene, kontrastno dopolnjene s sodobno kovinsko kuhinjsko vitrino; ali pa klasična okna na križ, pred katerimi se s stropa drzno spušča tračnica za reflektorska svetila.

Maksimalna izkoriščenost, uresničene vse želje naročnikov, povrnjeno dostojanstvo gosposke hiše ter dodana vrednost stanovanja, ki se je iz enosobnega prelevilo v trosobno – arhitekti so svojo nalogo opravili več kot z odliko.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Blaž Škorjanc

Prejšnji članekKopalnica kreativne ilustratorke je kombinacija grško-azijskega sloga
Naslednji članekVrtne ograje, ki zagotavljajo zasebnost
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *