Stanovanje z dvema fasadama

Historična stavba v središču Kopra je bila po drugi svetovni vojni razkosana na več stanovanj. Eno od njih, umeščeno v nekdanji piano nobile z visokimi stropi in izhodom na balkon, je kljub impresivnemu volumnu izkazovalo malo priložnosti za prenovo v odprto in sodobnim potrebam prilagojeno stanovanje. Lastnika sta v sodelovanju z Marasovic arhitekti vendarle našla elegantno rešitev.

0

“Poleg lokacije hiše, njene fasade in številnih arhitekturnih detajlov je ena od največjih karakteristik, ki pričajo o plemeniti preteklosti stavbe, prav piano nobile s svojo impresivno višino 4,3 metrov,” povedo arhitekti, ki so prenovo začeli z željo, da bi stanovanju povrnili nekaj njegove izvirne veličastnosti.

Pri tem pa so se morali spopasti z dvema omejujočima faktorjema: stanovanje je bilo naravno osvetljeno le skozi tri okna na isti fasadi; naročnika pa sta v stanovanju z omejeno kvadraturo želela vse komoditete sodobnega življenja: velik bivalni prostor, spalnico, domačo pisarno, ki se lahko preobrazi v dodatno sobo, kopalnico, shrambo in gospodinjsko sobo.

“V običajnem scenariju bi tloris uredili s premikom spalnice ob eno izmed oken, kar pa bi pomenilo manjši bivalni prostor z manj naravne svetlobe. Skupaj z lastnikoma smo se odločili za nekoliko drugačno rešitev: bivalni prostor smo umestili po celotni dolžini fasade, ostale sobe pa smo umaknili proti jedru stanovanja,” v biroju obrazložijo miselni proces, ki je spremljal snovanje tega drznega stanovanja.

Sobe in utilitarni prostori so zasnovani v dveh nivojih in od dnevnega prostora ločeni s sekundarno fasado, stekleno steno, skozi katero se ohranja stik z bivalnim prostorom in ulico, ter preko katere doteka naravna svetloba v vse sobe. Zagotavljanje intime v spalnici in pisarni so arhitekti zagotovili z zavesami.

Tako predeljeni prostor so nato opremili v svojem značilnem slogu, z mešanico industrijskih detajlov v črni kovini, mehkih tonov lesa ter s poudarjenimi historičnimi detajli. Tako lahko na vsakem koraku začutimo plastenje historičnih in visokotehnoloških plasti stanovanja: na belo prebarvane kamnito-opečne stene, kontrastno dopolnjene s sodobno kovinsko kuhinjsko vitrino; ali pa klasična okna na križ, pred katerimi se s stropa drzno spušča tračnica za reflektorska svetila.

Maksimalna izkoriščenost, uresničene vse želje naročnikov, povrnjeno dostojanstvo gosposke hiše ter dodana vrednost stanovanja, ki se je iz enosobnega prelevilo v trosobno – arhitekti so svojo nalogo opravili več kot z odliko.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Blaž Škorjanc

Prejšnji članekKopalnica kreativne ilustratorke je kombinacija grško-azijskega sloga
Naslednji članekVrtne ograje, ki zagotavljajo zasebnost
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje