Štiričlanska družina je že v zgodnjih fazah načrtovanja novogradnje v proces vključila notranje oblikovalke iz biroja Prostornina. Te so odgovorile na vse želje in potrebe naročnika: predlagale so delno prilagoditev tlorisa, načrtovale vso opremo in izbrale materialno lestvico. Rezultat je prijeten in eleganten ambient s poudarkom na skrbno izvedenih detajlih.

Vključitev arhitektov za notranjo opremo v zgodnji fazi načrtovanja hiše omogoči, da se notranji prostori hiše vnaprej skrbno načrtujejo, tako da se najbolj optimalni postavitvi pohištva prilagodijo tudi mikrolokacije predelnih sten, notranjih vrat ter elektro in strojnih inštalacij. Prav tako vam notranji oblikovalci svetujejo pri izbiri stavbnega pohištva, tlakov in razsvetljave in tako povežejo arhitekturo, zunanjo ureditev in notranjo opremo v zaključeno celoto.

Točno takšno celovito storitev je iskala družina, ki si je v okolici Ljubljane gradila nov dom. Nina Mei Gaiman in Ana Jerše iz biroja Prostornina sta zanje zasnovali interjer, ki vključuje tako moške kot ženske poudarke ‒ od bolj močnih barv in grobih materialov pa do elegantnih tekstur in nežnih tonov.

Že v predsobi tako prvič začutimo ta preplet moške in ženske energije: okroglo ogledalo, ki vizualno poveča prostor, visi na nežni cvetlični podlagi ‒ tapeti, ki v kombinaciji z leseno stensko oblogo ustvari toplo domače vzdušje. Po drugi strani pa v niši najdemo temno garderobno omaro z izrazitimi ročaji, ki se ‒ prek steklenih vrat v elegantnem kovinskem okvirju ‒ vizualno povezuje s kaminom, oblečenim v temen kamen.

V dnevnem prostoru za kavčem najprej opazimo elegantne stopnice, obešene iz nadstropne plošče prek vitkega jeklenega nosilca. Le prvih nekaj stopnic je masivnih, obloženih s ploščicami v videzu teraca.

V dnevni sobi se prepletajo številni materiali ‒ kombinacija svetlega in temnega marmorja, stene v videzu betona, teraca ter toplega parketa v vzorcu ribje kosti. Brezčasni črni in zlati detajli dodajo piko na i, domačnost in toplino pa so oblikovalke vnesle v prostor z uporabo mehkih tekstilij in sobnega rastlinja.

Jedilnica je zasnovana kot svetel prostor z veliko mizo, za katero se odvijajo številna druženja s prijatelji in sorodniki. Črni detajli na lučeh in stolih skupaj s teraco tlakom ustvarijo kontrast nežni in elegantni notranji opremi kuhinje, izdelani iz toplega lesa, belih gladkih in porezkanih MDF-plošč ter kamna v izgledu Bianco Carrara marmorja.

Vstopimo tudi v spalnični apartma, ki ga (skoraj kot v luksuznem hotelu) sestavljajo garderoba, kopalnica in spalnica staršev. Tla so obložena z mehkim tapisonom, mehke padajoče zavese pa zastirajo pogled skozi okno. Steno oblazinjenim vzglavjem postelje krasi umirjena tapeta v cvetličnem vzorcu.

Lesena vrata v vzorcu ribje kosti nas vodijo v kopalnico. Slednja je oblikovana kot sosledje prostorov, kjer je na prvem mestu intima. Za predelno steno, pred katero se bohoti prostostoječa kopalna kad, se namreč skrivata manjša separeja ‒ toaleta v enem in tuš kabina v drugem. V kopalnici nas zapeljujejo velike marmorne površine ter elegantni zlati poudarki.

Drzne odločitve arhitektk za notranjo opremo ter harmonija različnih barv, materialov in tekstur je omogočila, da družinski dom izžareva eleganco, hkrati pa ponuja maksimalno uporabnost in izkoriščenost prostorov.

Interjer: Prostornina

Fotografije: Janez Marolt