Montažna hiša na Škofljici je bila ob nakupu opremljena s temnejšim pohištvom. Lastniki so si ob vselitvi v nov dom zaželeli osvežitve, zato so se obrnili na ekipo biroja Prostornina, ki je v hišo vnesla sodoben pridih z obilico izvirnih detajlov.

“Naročnika sta želela notranjost prilagoditi v uporaben in družini prijazen svetel dom, v katerem bodo lahko gostili družino in prijatelje,” pove notranja oblikovanja Nina Galič, ki je skupaj s svojo ekipo poskrbela za prenovo bivalnega prostora, predsobe in spalnice. “V tlorisno zasnovo prostorov skorajda nismo posegali, velik poudarek pa smo namenili funkcionalnosti in estetiki interierja.”

Ko vstopimo v hišo, že začutimo rdečo nit ambienta. Po meri izdelana garderobna omara v krem barvi z rezkanimi detajli ponuja veliko shranjevalnega prostora za povrhnja oblačila in čevlje; črni ročaji pa se povezujejo z elegantnimi steklenimi vrati, ki prepuščajo poglede v bivalni prostor. Vstopimo.

Osrednji prostor je obilno naravno osvetljen z velikimi panoramskimi okni, zato je bil enkratna osnova za projektiranje notranje opreme. Podnevi protagonizem prevzema zelena kulisa vrta, ponoči pa interier zasije v sijaju zlatih detajlov. Dnevna soba je opremljena z dolgo televizijsko omarico in udobnim kavčem, ki ga dopolnjujejo dekorativne blazine in odeje. “Te prostor zmehčajo in vanj vnesejo občutek splošnega udobja in domačnosti,” pojasni oblikovalka.

Dnevni kotiček se nadaljuje v jedilniškega, ki je prava srčika doma. Elegantno ovalno mizo dopolnjujejo zeleni oblazinjeni stoli in razvejan lestenec. Zlati odtenki, ki se kot rdeča nit prepletajo po celotnem interierju, v jedilnici pridejo najlepše do izraza.

Kuhinja z barskim otokom je skrita v kuhinjsko nišo. Čeprav je od osrednjega bivalnega prostora nekoliko ločena, pa se z njim tudi preplete – z vitrino in ozko omarico, ki iz kuhinje zavijeta proti stopnišču. Pozornost pritegne tudi kuhinjski pult iz tehničnega kamna z vzorcem bianco carrarskega marmorja.

V zgornjem nadstropju je družina oblikovalkam zaupala še prenovo spalnice in garderobne sobe. V slednji je bila dovolj že zgolj zamenjava ličnic omar, spalnica pa je na novo opremljena s posteljo s tapeciranim vzglavjem in elegantnimi bralnimi lučmi.

“Glavno vodilo pri notranjem oblikovanju je bilo ustvariti prijeten in topel družinski dom, v katerem prevladujejo mehke oblike, svetli barvni toni ter črni in zlati detajli,” povzame notranja oblikovalka Nina Galič, ki je družini z natančno določenimi intervencijami popolnoma prenovila ambient in v starejšo hišo vnesla novo življenje.

Interier: Prostornina (Nina Galič, inter. arch., Tjaša Gerdej, dipl. diz., v sodelovanju z: Živa Lutman, MFA Design, Ana Jerše, univ. dipl. inž. arh.)

Fotografije: Janez Marolt