Naročnica je kupila hišo v tretji podaljšani gradbeni fazi. Brez načrtov in prave vizije, kaj storiti s številnimi majhnimi prostori, se je obrnila na biro Prostornina: na notranjo oblikovalko Nino Galič ter njeno ekipo Ano Jerše in Miho Janeža. Skupaj so ustvarili pravo žensko kraljestvo.

Hiša je bila v notranjosti še popolnoma nedokončana, kar je lastnici ponujalo veliko možnosti za adaptacijo. A kljub temu, da je bil tloris pravi nepregledni labirint ozkih hodnikov in majhnih sobic, ni padla nobena stena. Pri Prostornini so namreč s premišljeno tlorisno razporeditvijo ter s spretno uporabo materialov majhne prostore povezali in povečali.

Hiša v tretji podaljšani gradbeni fazi

Projektiranje se je pričelo v pritličju. Utesnjeno vhodno vežo so malenkost razširili v eno od sosednjih sobic in na ta način pridobili prostor, kjer lahko lastnica udobneje sprejme goste, se preobuje ali odloži nakupovalne vrečke. Atraktivna stenska obloga – kombinacija belih MDF plošč in tehničnega kamna v vzorcu carrarskega marmorja, prepletena z zlato mrežo – nas kot magnet povleče v osrednji bivalni prostor.

V bivalnem prostoru so združeni kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Velik kuhinjski otok, oblečen v tehnični kamen v izgledu carrarskega marmorja, je odličen za pripravo skupnih kosil. Kuhinjo dopolnjuje črna ovalna miza, ki jo obkrožajo stoli, tapicirani v nežno roza tekstil. Dnevna soba je opremljena z velikim kavčem in dekorirana z umetelno stensko oblogo – enako, kot jo najdemo na hodniku iz predsobe. Celota se izkaže za izvirno, a uravnoteženo mešanico skandinavskega udobja in uglajenega metropolitanskega šika. Seveda ne moremo niti mimo skrbno izbranega parketa (oljen beljen hrast, položen v ribjo kost), svetil, hišnega tekstila in sodobne dekoracije.

Ureditvi pritličja sledi še ureditev nadstropja s spalnimi prostori in kabinetom; oziroma kleti s poslovnim prostorom.

Rešitev, ki je že v tlorisu skoraj klišejsko na kožo pisana ženski (v vsaki etaži je namreč vrisana garderobna soba), pa v svojem oblikovanju ujame bistvo sodobne ženstvenosti. Le-to je odločno, a nežno; drzno, a udobno; razkošno, a nebahavo. Resnično pravo kraljestvo za novodobno, svobodno žensko.

Interier: PROSTORNINA

Vizualizacije: Miha Janež