Na slovenski obali smo obiskali novo stanovanje, ki v vsakem detajlu izžareva mediteransko tradicijo.

Stanovanje v koprski novogradnji je družina kupila za oddih – kot prostor, v katerem se lahko spočijejo in oddaljijo od vsakodnevnih skrbi. Prazno stanovanje je bilo seveda potrebno popolnoma opremiti, za pomoč pa so se obrnili na biro Prostornina. Projektna naloga je bila preprosta – stanovanje naj bo kar se da morsko!

A še preden preidemo na vse mediteranske detajle, ki se skrivajo v stanovanju, najprej omenimo, da so načrtovalke iz biroja Prostornina najprej predvidele rahlo prilagoditev tlorisa, menjavo že vgrajenih tlakov ter manjše premike elektro in strojnih inštalacij. Tako so ustvarile tloris, prilagojen potrebam družine. Stanovanje so razdelile na odprti bivalni del z izhodom na teraso in razgledom na morje; kuhinjo, ki ponuja obilo prostora za sproščeno druženje ob pripravi mediteranskih dobrot; ter na udobno kopalnico, spalnico in kabinet, ki se lahko po potrebi preobrazi v sobo za goste.

Že ob vstopu nas pozdravijo barviti obešalniki in preprosta lesena klop, kamor še pred vstopom poleg svojih mestnih oblačil in čevljev družina odloži tudi vse skrbi in obveznosti. Oddih se je začel. Vstopimo v kuhinjo – modro kot razžarjeno poletno nebo. Zgornje omarice so izdelane v kombinaciji modro barvanih MDF plošč in perforirane pločevine, ki spominja na pleten ratan. Pult je obložen z odpornim tehničnim kamnom v beli barvi, kuhinjo pa dopolnjujejo še odprte lesene police – prostor za kuharske knjige in mediteranske začimbe.

Mimo jedilnice – z okroglo leseno mizo, lestencem iz ratana in stoli v podeželskem slogu – zavijemo še v dnevni kotiček, ki ga krasi velika tapeta, ključni kosi pohištva pa so izbrani iz naravnih materialov, z lesom na čelu.

Tudi v preostalih prostorih stanovanja najdemo sodobno reinterpretirane tradicionalne mediteranske detajle – vrata garderobnih omar so oblikovana kot lesena polkna, vzorec ploščic v kopalnici spominja na valove razburkanega morja, tapeta z rastlinskim motivom pa nas v mislih popelje med avtohtono rastlinje – rožmarine, oleandre in sivko.

Ključni detajli so tako prispevali k igrivosti in mladostnosti notranje opreme, ki družini ponuja udobno izhodišče za najlepše počitniške dni.

Interier: Prostornina

Fotografije: Janez Marolt