Mlad, uspešen moški je želel stanovanje, v katerega bo z veseljem povabil prijatelje na okusen, domač obrok.

V enoinpolsobnem stanovanju na obrobju Ljubljane, kjer je bival, mu nepraktična razporeditev prostorov tega ni omogočala: v ločeni kuhinji ni bilo prostora za družabni večer ob pripravi hrane; dnevni prostor ob vhodu je bil skromno naravno osvetljen; terasa pa je bila dostopna le skozi spalnico. Zato se je odločil za prenovo stanovanja, k sodelovanju pa povabil oblikovalke iz studia PROSTORNINA.

Stanovanje pred in med prenovo

Prenovo so začeli s premišljeno tlorisno prerazporeditvijo, ki maksimalno izkoristi danosti prostora. Spalnica se je umaknila v mirnejši in temnejši del stanovanja; dnevna soba in kuhinja pa sta se preselili svetel in odprt prostor ob terasi, ki je nastal z združitvijo dveh preostalih sob. Najtrši oreh prenove je bila posodobitev kopalnice, ki je bila v stanovanje vstavljena kot betonski ‘blok’: rušitvena dela, ki so se jih lotili v želji po optimizaciji prostora, so bila zato nepričakovano zahtevna.

Središče doma je zavzela velika in udobna kuhinja. Črno-bela, geometrična, prostorna, elegantna; razdeljena na visoki niz ob steni in monolitni kuhinjski otok v sredi prostora. V otok se zažre še lesena jedilna miza, s čimer se celotni obred priprave in uživanja hrane združi na enem mestu. Poudarek nad mizo je po meri izdelano svetilo, ki nadaljuje kubično igro polnega in praznega ter črnega in belega.

Poleg kuhinjsko-obedovalnega kotička je še udoben dnevni kot. Manjši kavč je usmerjen proti TV steni, opremljeni z igrivim knjižnim regalom. Tudi tu se nadaljujejo geometrične forme in materialna lestvica, ki smo jih prvič srečali v kuhinji.

In prav materialna lestvica je bila skrbno izbrana. Toniran hrast, svetlo sive in črne barve … “Dolgo smo se zadržali pri vprašanju: ‘Ali smo to barvno kombinacijo že prevečkrat videli?’,” svoje pomisleke glede klasične kombinacije opiše oblikovalka Nina Galič. “Vendar smo po tehtnem premisleku prišli do sklepa, da barvni kontrasti, skupaj z geometričnimi oblikami, najbolje ustrezajo našemu naročniku. Kombinacija je elegantna in nosi pridih moške energije.” Ta plemenita, a robustno klasična barvna paleta pa je vendarle dopolnjena z elegantnimi detajli. V oči nam pade parket, položen v vzorec ribje kosti in toniran v barvo cognaca, na primer; ali pa masivna kavna mizica z živim robom. V intimnih delih stanovanja se ponovijo enake barve in materiali, le na drugačen način: les se v spalnici razdrobi na elegantne letvice; belo barvo pa v kopalnici zastopa plemeniti marmor.

Oblika dnevnega regala se nadaljuje v predsobo. V geometrično zasnovanih nišah, predalih in omarah se skrivajo vse shranjevalne površine, ki jih naročnik potrebuje ob prihodu domov; hkrati pa omara ponuja razstavni prostor za številna umetniška dela, ki že na vhodu obiskovalcem izkažejo toplo gostoljubje. Na nasprotni stranici najdemo obilo vgradnih omar, ki poskrbijo, da je stanovanje vedno lično pospravljeno.

Naročnik je poleg velikega dnevnega prostora, v katerem bi lahko sprejemal svojo široko družbo, želel še intimnejšo spalnico, v katero se lahko umakne. Spalnica, čeprav preseljena v tlorisno dosti skromnejšo kvadraturo, pa ni prav nič skromna. Tapecirano posteljno vzglavje se namreč razteza čez celotno steno in ustvari občutek, da prenočujemo v prestižni hotelski sobi. Skrbno izbran hišni tekstil ter par elegantnih nočnih mizic še podkrepijo to idejo.

Oblikovalka Nina Galič pogovor o projektu zaključi z mislijo: “Ta projekt je bil svojevrstna poslastica. Lepo je videti, kako lahko za nekoga ustvariš dom po njegovih merah, dom, kjer se dobro počuti in ki ga opolnomoči pri doseganju svojih sanj.”

Interier: PROSTORNINA (Nina Galič, Ana Jerše, Živa Lutman)

Fotografije: Janez Marolt