Staro gospodarsko poslopje je dolga leta samevalo in propadalo, vse dokler ni prišlo v roke avstrijskega arhitekturnega biroja Moser and Hager Architekten. Ob preobrazbi, v kateri so stavbo funkcionalno nadgradili, ob tem pa ohranili njen prvotni značaj, je objekt zasijal v popolnoma novi luči.

Stavbo na avstrijskem podeželju odlikuje velik kvadraten atrij, ki ga z vseh strani obkrožajo stari zidovi poslopja. Stara stavba bi marsikomu predstavljala le odvečen izziv, a ne arhitektom studia Moser and Hager Architekten, ki so v njej prepoznali velik potencial.

Navdušili so jih dosledna slemena strehe ter njeni napušči in izrazite fasadne linije. Veličastna lesena strešna konstrukcija. V svoji 200-letni zgodovini se zgradba (in z njo njena zunanja podoba) praktično ni spremenila. V avstrijskem arhitekturnem biroju so se odločili ta podatek izkoristiti stavbi v prid.

Gospodarsko poslopje je bilo nekdaj razdeljeno na glavno hišo, hlev za živino, mlatilnico in obokan del, ki povezuje dvorišče z okolico ter predstavlja prehod. Arhitekti so se namenili spremeniti funkcijo nekdanjih prostorov v stanovanjsko. To pa je bilo pri objektu, ki je dolgo časa sameval, vse prej kot preprosto. A z nekaj spretnosti jim je uspelo ohraniti prvotni karakter kvadratnega dvorišča, četudi se je funkcija prostorov spremenila.

Konstrukcijo starega objekta so v celoti prenovili in konstrukcijsko izpopolnili, a pri tem ohranili njen prvoten izgled. Oskrba z energijo sledi trajnostnim smernicam izrabe virov. Za ogrevanje se uporablja zračna toplotna črpalka, za pritok energije pa poskrbijo tudi fotovoltaični elementi na strehi. Odpadne vode se odvajajo v komunalno čistilno napravo.

Objekt danes harmonično predstavlja združevanje stare tradicionalne arhitekture s sodobnim programom. Intimo. Je dragocen zaklad, ki so ga arhitekti želeli na vsak način ohraniti, nadgraditi. Spretno so izkoristili lastnosti in prednosti vsakega predela objekta ter jih poudarili z namenom, da razkrijejo njihovo izvirno estetiko. Skrbni in tradicionalni prenovi nasprotuje le stekleni del, s katerim so uokvirili leseno stebrno konstrukcijo. Prav tu je občutek prepletanja sodobne arhitekture v kontekstu zgodovinske stavbe najbolj izrazit.

Fotografije: Gregor Graf