V avstrijski deželi Vorarlberg, na skrajnem zahodu države, je nemški arhitekturni studio poskrbel za temeljito prenovo stare kmečke hišice, ki je nekakšna oda tradicionalni alpski arhitekturi.

Na mestu več sto let stare kmečke hišice danes stoji zanimiv lesen objekt, ki koncept tradicionalne alpske arhitekture združuje z modernim. Nekdanja hiša, ki sta jo sestavljala bivalni del na enem koncu in hlev na drugem, je s prenovo postala v celoti bivalna, saj je bila primarna želja lastnikov razširiti del, primeren za bivanje. Zavoljo lokacijskih zahtev je bila razširitev dovoljena zgolj v sklopu že oblikovanega objekta, zaradi česar se je arhitekturni studio Klumpp + Klumpp naslonil na arhitekturno tradicijo tamkajšnje krajne.

Tako so sklenili obdržati bivalni del, medtem ko so hlevskega s temeljito prenovo preobrazili v sodoben in odprt bivalni prostor. Ohranjeni del lahko prepoznamo po tradicionalno manjših okenskih odprtinah, skodlasti fasadi, polknih. Na drugi strani se nekdanji hlevski del odraža skozi velike steklene odprtine, drsna vrata in vertikalni leseni fasadi. Celoten objekt meri 240 m2. Za potrebe sodobnega uporabnika so arhitekti v klančino integrirali tudi garažo, ki se odraža kot betonski element z izrazitim zaključkom, ki spominja na balvan.

Pri interjerju so se arhitekti znašli pred zanimivih izzivom, saj so morali najti način, s katerim tradicionalno manjše prostore povezati z odprtim tlorisom modernejšega dela. Dnevni prostor tako narekujejo številni koti ter prostori različnih višin, ki ustvarjajo ločnico med starim in novim. Ob številnih izzivih so se domislili inovativnih rešitev, med drugim položaja kamina, ki je viden tako na hodniku, v dnevni sobi in ob glavnem vhodu. V interjerju, tako kot na fasadi, prevladuje les. Ta je skozi celoten objekt dokaj enoten, le v stari dnevni sobi ter v spalnem prostoru se meša s starim lesom, ki je nekoč gradil staro hišo.

Arhitektura: Klumpp + Klumpp

Fotografije: David Schreyer