V največjem švicarskem kantonu z bogato zgodovino in dediščino so arhitekti biroja Modunita architects dobili prav posebno nalogo prenove starejšega kmečkega poslopja. Spoštovanje do obstoječe arhitekturne dediščine je razvidno v vseh elementih, tako interierja kot previdnega umeščanja novih elementov.

V občini Felsberg v švicarskem kantonu Graubünden je dlje časa samevala kmečka hiša s senikom, ki je imela bogato zgodovinsko vrednost. S svojo podobo je namreč odsevala arhitekturni značaj kraja. V spoštovanju do lokalne arhitekture so se v arhitekturnem studiu Modunita architects odločili za nadgradnjo zgodovinskih stavb, medtem ko bi poznejše dozidave porušili in s tem poudarili dobro ohranjenost prvotnega arhitekturnega fonda. Z intervencijo bi na novo povezali tudi kmečko hišo z dobro ohranjenim senikom, v slednjem pa uredili nov, sodobnejši program.

Značilnosti tamkajšnje arhitekture

Rezultat je prenova povezovalnega člena med kmečko hišo in senikom, nadgrajena s preprosto leseno konstrukcijo. S tem posegom so poudarili osrednja dva zgodovinska objekta, hkrati pa ohranili prvotne značilnosti tamkajšnje arhitekture. Na eni strani značaj starega gospodarskega objekta, ki so ga primerno osvežili, na drugi pa obstoječo stanovanjsko hišo.

Arhitektura se povezuje z vrtom

Kmečko poslopje so razdelili na dve etaži. V prvo se vstopa z ulice, kjer so včasih že bila vrata. V pritličju so uredili sobo za goste, studio s kletjo in tehnični prostor, v prvo nadstropje pa umestili bivalni del s kuhinjo in spalni prostor s kopalnico. Iz druge etaže se tudi dostopa do pokrite terase v povezovalnem objektu. Prav posebno pozornost pri oblikovanju so namenili vrtu, kamor so usmerili vse tri elemente – skedenj, povezovalni objekt in kmečki skedenj. Služi kot prostor za druženje in za izmenjavo idej.

Prepoznavnost avtentičnih elementov

Eden od največjih izzivov je predstavljal interier starega kmečkega poslopja. Vizija arhitektov je bila opremiti zgodovinski objekt tako, da bodo njegovi preprosti in avtentični elementi ostali dovolj prepoznavni. To se odraža tudi na zunanjosti. Črni les in fine navpične odprtine namreč lepo slikajo podobo starega kmečkega skednja. Stara kamnita zidava in obstoječa strešna konstrukcija hleva sta bila temeljna elementa pri načrtovanju projekta, ki sta bila upoštevana tudi v spoštljivo prenovo. Omenjene elemente so namreč ohranili in jih še dodatno izpostavili ter izboljšali njihove gradbene lastnosti. Tako so obstoječo konstrukcijo dopolnili z vidnim betonom, masivnimi macesnovimi deskami, temnimi lesenimi ploščami in bakrenimi ploščami.

Fotografije: Pinggera Martin