Na nizozemskem podeželju je dolgo časa samevalo tradicionalno gospodarsko poslopje, ki je dolga leta služilo svojemu namenu, z novimi lastniki pa je doživelo temeljito preobrazbo. Arhitekti studia Wenink Holtkamp Architecten so prepoznali njegov potencial in ga harmonično povezali s potrebami družine.

Marsikdo bi se z veliko zadržkov lotil starega tradicionalnega kmečkega poslopja. Sploh ob dejstvu, da se nahaja tik ob zaščitenem naravnem območju Natura 2000 na nizozemskem podeželju. A arhitekti nizozemskega arhitekturnega studia Wenink Holtkamp Architecten v tem niso videli ovir ali omejitev, temveč neomejene priložnosti in velik izziv.

Zavihali so rokave in se lotili temeljite preobrazbe tipične podeželske hiše na jugu Nizozemske. Proti vrtu so oblikovali zastekljen sodoben prizidek, ki posodobi videz celotnega objekta, ne da bi pri tem uničil njegovo stavbarsko tradicijo.

S transparentnim prizidkom so objekt odprli proti zaščiteni naravi, hkrati pa ohranili njeno tradicionalno podobo, ki se spogleduje z ulico.

Vzdolžno kmečko poslopje s pripadajočo hišico so tako v celoti spremenili v bivalno enoto, ki se s sodobnim prizidkom povezuje s prekrasnim bujnim vrtom in naravo, s svojo prosojnostjo pa zagotavlja optimalno izkušnjo narave tudi v bolj hladnem vremenu.

Pri oblikovanju prizidka so upoštevali veliko željo naročnika, ki je želel vrt kar najbolj vključiti v vsakdan. Novi lastniki tako lahko izbirajo med udobnimi notranjimi prostori zgodovinskega objekta ali bolj odprtimi prostori sodobnega prizidka. Napušč nad slednjim lastnikom omogoča, da preživijo kar največ časa na prostem, četudi v slabem vremenu.

Pri prenovi so bili arhitekti pozorni tudi na zaščiten status vasice, v kateri se objekt nahaja, ter njeno pomembno kulturno in zgodovinsko vrednost. Tako v zunanjosti kot interierju je opazen kontrast med tradicionalnim in sodobnim, med zaprtim in odprtim, a se vsa nasprotja lepo dopolnjujejo in bogatijo.

Sploh v interierju so arhitekti razliko med udobnimi prostori zgodovinske kmečke hiše in odprtim svetlim prizidkom s pogledom na vrt pustili kar se da očitno. Skozi niz prostorov se izmenjujejo različna vzdušja, ki jih od zaprtega tlorisa loči opečnat zid. Uporaba barv je subtilna, pri materialih so izbirali kar se da naravne, osnovne.

Interier dopolnjuje vrsta izbranih kosov pohištva, skrbno umeščenih v prostor. Eden takšnih je Eamsov počivalnik v zastekljenem kotu dnevne sobe. V prizidku je tloris povsem odprt, edina stena loči bivalni del od razkošnega notranjega bazena.

Fotografije: Tim van de Velde