Staro kmečko poslopje v novi podobi

Poljski arhitekturni studio BXBstudio Boguslaw Barnas se je znašel pred zanimivo nalogo. Na mestu, kjer je nekdaj stalo kmečko poslopje s staro kmečko hišo, so postavili sodoben objekt, ki globoko spoštuje lokalno tradicijo gradnje, obenem pa s svojo sodobno formo in zasnovo nudi moderno domovanje družini.

0

Arhitekti BXBstudio Boguslaw Barnas so namesto posameznih objektov, ki so prej stoletja kraljevali posestvu, oblikovali pet dinamično povezanih skednjev. Prav dinamika celotne arhitekture je tista, ki omogoča nadaljnje prenove, pa tudi dograditve, saj bi lastniki v prihodnosti radi rekonstruirali tudi staro kmečko hišo, ki se je nahajala v objemu novonastalega objekta.

Skednji so nastali na mestu starega kmečkega poslopja. Njihovo postavitev je narekovala okoliška pokrajina, prav tako so arhitekti v ozir vzeli položaj sonca in funkcije posameznih predelov. Prvi skedenj so tako namenili garaži, ki ustvarja neke vrste pregrado med cesto in bivalnim delom. V zadnji, peti, skedenj pa so umestili dnevni prostor in spalnico, ki ju lesena terasa povezuje z neokrnjeno naravo. Peti skedenj se nahaja prav na mestu, kjer je poprej stalo poslopje, zato so z dnevnim prostorom želeli zaobjeti karakter prvotnega objekta. Četrti skedenj je namenjen kuhinjski površini, prav tako pa kotno okno omogoča poglede proti vhodu, ki se nahaja v drugem, središčnem skednju. Vhod so oblikovali v sožitju sodobnega in tradicije z značilnim portalom, ki se lepo sklaplja z leseno površino objekta. V tretji skedenj, ki se nahaja med kuhinjskimi površinami in vhodom so umestili otroške sobe in studio, ki se z zastekljenimi površinami odpirajo proti naravi in mogočnim drevesom.

Vsakega izmed skednjev odlikuje edinstvena tekstura lesene fasade, ki odraža individualni karakter stavbe. Pri snovanju objekta arhitekti niso razmišljali le o sodobni podobi ali preoblikovanju zgodovinske domačije v sodoben dom, temveč tudi edinstvenosti in trajnosti prostora, vpetega v območje, prežeto z lokalno tradicijo, prelepo pokrajino in funkcijo. Velik poudarek pri oblikovanju petih skednjev je bil tako na igri svetlobe in sence, pa tudi na razgibanosti terena in obstoječem zelenju. Da se objekt v vročih poletjih ne bi pregrel, velike zastekljene površine varujejo sence teras, gosto nasajeno zelenje ali senčila. Da bi novonastali objekt še bolj približali okoliški naravi so arhitekti oblikovali most in posamezne platforme, ki se prilagajajo topografiji pokrajine.

Vhodni portal novonastalega objekta se s stekleno fasado odpira proti dvorišču, v prihodnosti pa bo nasproti stala tudi rekonstrukcija stare kmečke hiše. S postavitvijo obeh vhodov v eno samo os, želijo arhitekti spodbuditi dialog med starim in novim. Stekleno fasado so arhitekti nadgradili z odprto leseno prosojno zaveso, ki se navezuje na izvirno ornamentacijo.

Fotografije: Piotr Krajewski

Prejšnji članekStanovanje v San Franciscu, ki ga je opremila slovenska arhitektka
Naslednji članek5 idej za osvežitev doma s pomladno noto
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje