V bližini Züricha, ob reki Reppisch, stoji majhno kmečko naselje s petnajstimi hišami. Naselju je bila letos dodana še ena stavba ‒ stanovanjska hiša, ki s svojo zunanjo podobo spoštuje tradicionalno podobo vasice, medtem ko je njen interier eksperiment v prostorski fluidnosti.

Arhitekti iz biroja Be Architektur povedo, da se jim je zaradi majhnosti naselja zdelo logično spoštovati zgodovinski kontekst kraja. Povzeli so karakteristike skednja, tradicionalne materiale, vse skupaj pa reinterpretirali v sodobno obliko. Od daleč se hiša zato zlije s svojo vernakularno okolico.

Fasada je oblečena v lakiran smrekov les, tradicionalno oblogo švicarskih skednjev. Dvokapnica je bila krita s tipičnimi strešniki rjavo-sive barve. Vsa okna, ki se lahko odprejo, so skrita za lesenimi polkni; velike panoramske steklene stene pa so opremljene z drsnimi paneli, ki zastirajo sonce in poglede. Dva jeklena U-profila služita namesto žleba; voda iz njiju odteka kot slap.

Da bi hišo še bolj spojili s svojo naravno okolico, so jo arhitekti prilagodili rahlo rastočemu terenu. Namesto da bi ga izravnali, so pritličje zasnovali v treh nivojih, ki se prilagajajo vzpenjanju okolice. Navzven hiša ‒ sploh, ko so zaprta vsa polkna ‒ tako resnično deluje kot preprost, utilitarni objekt, surovo postavljen na travnato parcelo.

A v notranjosti je stvar popolnoma drugačna ‒ hiša je drzna, dinamična in popolnoma nekonvencionalna. Oziroma kot najlepše pojasnijo arhitekti: »Skedenj je tipično namenjen shranjevanju. In čeprav ta novogradnja nima istega namena, smo njene sobe ‒ spalnice, kopalnice, shrambo ipd. ‒ “shranili” v zaprte volumne, ki smo jih nato zložili enega na drugega. To zlaganje ustvari skulpturalni interier, saj negativni prostor okoli zloženih volumnov ustvari krajino odprtih bivalnih prostorov, ki so med seboj povezani v horizontalni in vertikalni smeri. Pred nami se razprostre velikodušen interier, ki na videz nima konca.«

Vseeno pa tudi v interierju odzvanja nekaj tradicije: neobdelan betonski tlak, mikrocement, betonski pulti in kopalna kad, ki deluje, kot da bi bila namenjena napajanju živine, v hiši ustvarijo občutek grobega, nedokončanega ambienta, tako značilnega za skednje in druge gospodarske objekte.

Arhitektura: Be Architektur

Fotografije: Vito Stallone