Na največjem švedskem otoku Gotland, v osrčju kmetijsko naravnane krajine, je zrasla simpatična podeželska hišica - Villa Lindberg.

Gotland je največji švedski otok, ki kljubuje Baltskemu morju. Slovi po nenavadnih kamnitih strukturah in simpatičnih ribiških vasicah s kamnitimi stavbami. Hejnum, majno okrožje v srčiki otoka Gotland na JV Švedske, že stoletja velja za kmetijsko območje, prepredeno s polji in travniki.

Temu primerno lahko tamkaj najdemo vrsto starih, bolj ali manj ohranjenih kamnitih stavb in skednjev ter vrsto mlinov. Prav omenjena arhitektura pa je služila tudi za izhodišče pri oblikovanju novonastale hišice, ki je zrasla sredi gotlandske pokrajine.

Pod oblikovanje slednje se podpisuje arhitektka Martina Eriksson, ki že nekaj let deluje v švedski prestolnici. Sprva je delala v različnih birojih, kmalu pa je stopila na samostojno pot. Villa Lindberg je eden od njenih najbolj odmevnih stanovanjskih objektov, ki je osnovan na odličnem poznavanju tamkajšnje stavbarske dediščine.

Arhitektka se je pri oblikovanju oprla na kamnite skednje in kmečka poslopja z dokaj položnimi strehami v okoliških vasicah, tako je nastal longitudinalno zasnovan objekt, ki po svoji osnovni obliki resnično spominja na skedenj.

Stavbo sestavlja več kamnitih volumnov, povezanih z neprekinjenimi steklenimi deli, odprtinami, ki jih je mogoče v poletnih mesecih v celoti odpreti. S tem se bivalni del odpre tudi na leseno teraso pred njim, medtem ko skozi okna tudi v zimskem času pronica kar največ dnevne svetlobe.

Notranjost je umirjena, stene so obdane z naravnimi materiali, vidno je leseno ostrešje. Tudi v pohištvenih kosih prevladuje les v elegantnih linijah, ki ne hlepijo po pozornosti, temveč se smiselno umestijo v milino interierja.

Fotografije: Emma Jönsson Dysell