200 let stari hiši na danskem otoku Fanø se je iztekal čas. Nato pa so jo v roke dobili arhitekti iz studia Reinholdt//Rud in ji za še vsaj enkrat toliko podaljšali življenje.

Očarljiva 250 m2 velika hiša stoji na podeželju otoka Fanø, popularne poletne destinacije na zahodni obali Jutlanda. Leta 1818 jo je zgradil Jens Fisker, čigar priimek čisto po naključju v danščini pomeni »ribič«, zdaj pa je v lasti para, ki je že v mladosti prihajal na počitnice na otok. Ko je bila hiša pred leti na prodaj, sta hitro izkoristila priložnost in si uresničila otroške sanje po zatočišču na podeželju.

A takratno stanje nepremičnine je bilo slabo. Hiša je nujno potrebovala obnovo, ki pa se je hitro začela, saj na otoku živi veliko lokalnih obrtnikov in mojstrov s strokovnim znanjem in velikim spoštovanjem do arhitekturne tradicije.

Z zunanje strani obnova ni prinesla velikih sprememb (marsikateri mimoidoči niti ne bi posumil, da je bila deležna temeljite osvežitve), je pa zato toliko večjo preobrazbo doživela njena notranjost. Cilj je bil ohraniti rumeno fasado z okrasjem in slamnato streho, zunanje zidove so obnovili z novimi kamni, prav tako so utrdili stare temelje. Notranjost so po drugi strani prilagodili sodobnim potrebam, tako so na primer arhitekti izdelali nov tloris z novo kuhinjo, v katero so lahko postavili mizo za dvanajst ljudi. Nova steklena vrata vabijo v dom svetlobo, hkrati pa ponujajo čudovit pogled na novozgrajeno zunanjo teraso.

Po vsej hiši so položili lesen parket Dinesen, ki še poudarja morsko vzdušje, iz enakega lesa kot parket so izdelani tudi kuhinjski pult in stopnice v nadstropje. »Za nas je bilo pomembno, da ohranimo izvirni slog gradnje, zato je bila izbira lesenega poda logična. Dolge žile in vidne grče ustvarijo sodoben videz ter se hkrati popolnoma ujemajo z izvirnim slogom stavbe,« odločitve za les opisujejo arhitekti in dodajajo, da so pod tudi znižali in s tem pridobili pri višini stropov ‒ z začetnih 170 cm so ga povišali na 215 cm.

Da je ambient postal še bolj vabljiv, so vanj vnesli veliko bele barve, staro stavbno pohištvo pa so previdno obnovili in ga obarvali v svež zelen odtenek, ki deluje pomirjujoče in domačno.  

  • Arhitektura: Reinholdt/Rud
  • Talne obloge: Dinesen

Fotografije: Nikolai Frandsen