Ste vedeli, da bi lahko toploto, s katero sonce greje Zemljo samo eno uro, lahko pretvorili v toliko energije, da bi se z njo lahko globalno oskrbovali celo leto? Žal trenutno lahko izkoristimo le 0,001 odstotka te zelene, obnovljive energije, v prihodnosti pa jo bomo vedno več. Sončne elektrarne so namreč v trendu, vedno več gospodinjstev se odloča za svojo mikro različico. In to ne brez razloga. Investicija v lastno sončno elektrarno nam omogoča samooskrbo z energijo in prihranek približno 75 odstotkov na računu za plačilo elektrike.

Kaj je samooskrba?

Samooskrba s sončno energijo je proizvajanje lastne, okolju prijazne električne energije z mikro sončno elektrarno. Po domače povedano gre za solarne panele, ki se jih namesti na streho hiše in ki poskrbijo, da naše gospodinjstvo postane energetsko neodvisno oziroma nam pomaga prihraniti tudi do 75 odstotkov pri elektriki.

Seveda se je pred odločitvijo za lastno sončno elektrarno potrebno pozanimati, ali imamo zanjo sploh primerno nepremičnino oziroma strešno konstrukcijo, ki omogoča takšno montažo ter je prave lege: investicija se zlasti priporoča, kadar je streha nepremičnine obrnjena na jug ali jugovzhod.

Kako deluje?

Sistem samooskrbe z elektriko deluje po sistemu neto meritev. Sončna elektrarna pokriva naše lastne potrebe, viški in manki pa se uravnavajo preko omrežja, ki deluje kot neke vrste shranjevalnik energije. Ko domača sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi (v obdobjih visoke osončenosti), viške oddaja v omrežje in obratno: ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije (v obdobjih nizke osončenosti), pa prejmemo električno energijo iz omrežja. Da bi bili proizvodnja in poraba čim bolj usklajeni, je zato ključno načrtovati takšno velikost domače elektrarne, da bo čim bolj natančno ustrezala našim potrebam po energiji.

Izbira zanesljivega partnerja

Pri določanju velikosti in moči ter sami postavitvi elektrarne se je najbolje obrniti na zanesljivega partnerja. Gen-i je denimo prvi dobavitelj energije v regiji, ki odjemalcem omogoča tudi izgradnjo mikro sončnih elektrarn na ključ. To pomeni, da pri njih dobimo vse na enem mestu, od svetovanja, ogleda objekta, ocene investicije, projektne dokumentacije, montaže in vzdrževanje domače elektrarne. Na njihovem spletnem portalu pa lahko vsakem trenutku tudi nadzorujemo doma proizvedeno energijo.

Kaj pa cena?

Vse lepo in prav, a vendar marsikoga od nas skrbi cena takšne investicije. Kot kažejo izračuni, je ta skrb povsem odveč. Možnosti financiranja so zelo različne, lahko izkoristimo plačilo na obroke, na primer izberemo 7-letno brezobrestno odplačilo ali do 15-letno potrošniško kreditiranje, pri čemer je mesečni obrok približno enak mesečnemu računu za plačilo elektrike. 

Obenem pa izkoristimo tudi možnost subvencije preko EKO sklada, ki znaša 180,00 EUR za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest. Pri tem nam bo dober ponudnik sončnih elektrarn potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije pomagal urediti brezplačno.

Dobro je vedeti

Informativni strošek izgradnje sončne elektrarne nam lahko ponudnik izračuna na podlagi naše letne porabe električne energije in naslova lokacije izgradnje sončne elektrarne. Omenjene podatke enostavno pošljemo preko spletnega obrazca. Pri Gen-i ga izpolnite tukaj ali na sonce@gen-i.si.

Investicija se povrne v 10 do 12 letih

Investicija v izgradnjo sončne elektrarne se ob pridobitvi spodbude iz EKO sklada lahko povrne že v 10 letih, pri čemer pa bo pa bo sončna elektrarna delovala 30 let in več, kar pomeni, da bomo vsaj 20 let lahko doma proizvedeno elektriko uporabljali praktično zastonj (plačevati bomo morali le stroške obračunske moči in prispevek OVE+SPTE – ti dve postavki sta vezani na priključno moč našega priključka in ne na porabo, zato ju moramo plačati vsakomesečno, čeprav na merilnem mestu ni porabe električne energije). Izognili pa se bomo tudi prihodnjim nihanjem (višanjem) cen električne energije.

Foto: Gen-i