Še preden nastopijo najbolj vroči meseci leta, je dobro razmisliti, kako se boste hladili tisti, ki nimate klimatske naprave. S pahljačo? Ročnim ventilatorjem na baterije? Boste imeli cel dan spuščene rolete, da v dom ne bo mogla prodreti vročina? Kot naročena se tu ponuja veliko boljša rešitev - prezračevalni sistem z rekuperacijo. Ta čez poletje skrbi za hlad, vse dni v letu pa tudi za vedno prečiščen in svež zrak, preprečuje nastanek plesni in odganja alergene. Po vrhu vsega pa je še izredno energetsko varčen.

Ob temperaturnih rekordih, ki nas čakajo v prihajajočih mesecih, boste vse želeli dati za hladen zrak in malo manj lepljive kože, v zavetju doma pa tudi za svežino brez visoke stopnje vlažnosti. Ker z odpiranjem oken v vročini ne boste prišli daleč, kvečjemu boste v dom spustili še več zatohlosti in zadušljivosti, potrebujete drugačno rešitev – na primer prezračevanje z rekuperacijo toplote i-Vent.

Prezračevalni sistem igra ključno vlogo pri izboljšanju kroženja zraka in zagotavljanju ugodnih bivalnih razmer. Enota i-Vent je primerna za vgradnjo v starejše hiše ali stanovanja in tudi v novogradnje.

Več udobja

Ena od najpomembnejših prednosti prezračevalnega sistema i-Vent je zagotovo zagotavljanje udobja. Sistem namreč omogoča svež zrak, ne da bi pri tem ustvarjal neprijeten občutek hladu, kar je v toplih dneh zares zlata vredno. S stalnim dovajanjem svežega zraka lahko prezračevalne enote vzdržujejo prijetno temperaturo in zmanjšujejo občutek vlažnosti, kar pripomore k boljšemu počutju.

Boljša kakovost zraka

Poleg udobja prezračevalni sistem v toplih mesecih izboljšuje tudi kakovost zraka v prostoru. Prezračevalni sistem i-Vent čez noč v prostor vpihuje hladnejši zrak in ga tako ohlaja na prijetno bivalno temperaturo, čez dan pa skrbi, da vročina ne vstopa v prostor. Hkrati zrak pred vstopom v notranje prostore filtrira, s čimer prepreči, da bi v vaš dom vstopili alergeni, cvetni prah in druge nečistoče. Po zaslugi prezračevalnega sistema se bo v vašem domu zmanjšalo tudi tveganje za čezmerno raven vlage in posledično nastanek plesni.

Energetska učinkovitost

Prezračevalni sistem i-Vent v poletnih mesecih pomaga tudi pri zmanjšanju porabe energije. Sistem omogoča učinkovito izmenjavo toplote med vhodnim in izhodnim zrakom. V vročih dneh sistem izkorišča hladnejši zunanji zrak za hlajenje notranjih prostorov, kar zmanjšuje potrebo po uporabi klimatske naprave, to pa vodi do velikih prihrankov energije in zmanjšanja stroškov hlajenja prostorov v poletnih mesecih.

Na letni ravni posamezna rekuperatorska enota i-Vent porabi le za približno 2,3 € električne energije. Filtri so trajni in jih je mogoče prati pod tekočo vodo, lahko pa izberete tudi filtre za cvetni prah, ki so še posebej primerni za alergike in ljudi z občutljivim zdravjem.

In še ena zanimivost: Čeprav svoj dom hladite s klimatsko napravo, bo prezračevalna enota zaradi stalnega prezračevanja poskrbela, da bo vaša naprava delovala za približno 30 % bolj učinkovito.


Pametna prezračevalna enota i-Vent predstavlja revolucijo v decentralnem prezračevanju, prinaša številne prednosti in je odlična naložba za zagotavljanje prijetnega in zdravega okolja v vročih dneh. Povežete jo lahko z domačim WiFi omrežjem ter brezžično upravljate s pomočjo daljinca in/ali aplikacije na pametnem telefonu (Android ali Apple). Aplikacija poleg osnovnih funkcij omogoča še dodatne načine delovanje (nočni režim, snooze in boost), urnik, ustvarjanje skupin in določitev prezračevalnih con. V večini primerov svetujemo, da se na povprečno stanovanje ali hišo izdelata dve prezračevalni coni – bivalni prostori – 1. cona, spalni prostori – 2. cona. Več o prezračevalnih enotah i-Vent izveste na spletni strani www.i-vent.com.

Fotografije: i-Vent, Pexels (naslovna)

Sponzorirana vsebina