Boljši zrak – boljše življenje

Ste se kdaj vprašali, kakšen zrak dihate v svojem domu? Po podatkih Evropske komisije naj bi Evropejci kar 90 % časa preživeli v zaprtih prostorih, ena od njihovih zadnjih raziskav pa je pokazala, da je kakovost zraka v zaprtih prostorih ponekod lahko tudi do dvakrat slabša od zunanjega zraka. Te podatke je treba še posebej resno vzeti pozimi, ko so dnevi krajši, mi pa smo resnično večino časa notri. Poleg tega pozimi svojih domov ne zračimo tako pogosto kot sicer, saj z zračenjem v svoj dom spuščamo mraz in tako povzročamo velike toplotne izgube.

0

Kako se slaba kakovost zraka odraža na našem počutju?

Veliko ljudi še vedno zmotno misli, da jih bo zadrževanje v notranjih prostorih obvarovalo pred zunanjim onesnaženjem. A številni podatki kažejo, da je to prepričanje popolnoma napačno. Kakovost zraka v notranjih prostorih je namreč pogosto še veliko slabša kot tista zunaj.

Slaba kakovost zraka v notranjih prostorih se najpogosteje odraža kot splošno slabo počutje, pomanjkanje energije, glavobol, nenehna utrujenost, slab spanec … Zaradi slabe kakovosti zraka je torej slabša tudi naša kakovost življenja.

Foto: Pexels

Če pa se v svojem domu soočamo še s previsoko stopnjo vlage, to ne bo vplivalo le na stanje naše stavbe, ampak se bo slej ko prej začelo odražati tudi na našem zdravju, in sicer kot pojav alergije, kronični kašelj, različne dihalne težave, kot blažji do močnejši glavoboli, pa tudi kot občutek stiskanja v prsnem košu. Visoka raven vlage je namreč idealna za razvoj bakterij, virusov in drugih alergenov v zraku. In če predolgo časa živimo v vlažnih prostorih, se nam lahko razvije tudi astma. Zato te težave ne smemo jemati z levo roko, ampak čim prej ukrepati.

Foto: Unsplash

Kako si zagotoviti dobro kakovost zraka v svojem domu?

Navkljub nižjim temperaturam je torej še vedno zelo pomembno, da svoje stanovanje čim večkrat temeljito prezračimo. Ampak ali je mogoče v notranje prostore ves čas dovajati čist in svež zrak, hkrati pa ne povzročati velikih energijskih izgub?

Seveda! Z vgradnjo kakovostnega prezračevalnega sistema bomo svojemu domu zagotovili svež in čist zrak – ves dan, vsak dan. Prezračevalni sistem bo poskrbel za samodejno odvajanje izrabljenega zraka z vsemi neprijetnimi vonjavami, odvečno vlago in drugimi škodljivimi snovmi vred. Poleg tega bo z odvajanjem odvečne vlage zagotovil tudi primerno zdravo stanje zgradbe in klime ter preprečil nastanek plesni in ugodnih življenjskih pogojev za pršice ter prepih in vdor zunanjega hrupa ter prahu.

In kar je najboljše – decentralni prezračevalni sistem je mogoče vgraditi hitro in preprosto. Primeren je tako za vgradnjo v novogradnje kot tudi starejše objekte. Pri novogradnji sistem lahko vgradimo z vstavitvijo stenskega ohišja že med zidake, pri vgradnji v starejše objekte pa ga vgradimo s prebojem stene v premeru 160 mm, kar izvedemo s posebnim kronskim vrtalnikom.

Če ste še vedno v dvomih, ali je vgradnja prezračevalnega sistema prava odločitev za vaš dom, se obrnite na podjetje LUNOS in jim zaupajte svoja vprašanja, dvome in izzive. Njihovi strokovno podkovani sodelavci vam bodo z veseljem svetovali in vam dali odgovore na vse vaše dileme.

Najlepše decembrsko darilo je svežina!

Svežina še nikoli ni bila dostopnejša kot prav v letošnjem decembru, saj so v podjetju LUNOS  pripravili posebno akcijo, v kateri sta vam vrhunski prezračevalni enoti i-Vent in Silvento V-EC na voljo kar 50 % ceneje (30 % popusta prispeva Lunos, 20 % pa Eko sklad). In kar je najboljše: poleg popusta vam v sodelovanju z Leanpay omogočajo tudi plačilo na obroke. Akcija velja od 1. do 31. 12. 2022.

Sponzorirana vsebina

Prejšnji članekLončnice, ki bodo izboljšale počutje v domači pisarni
Naslednji članekNavdihujoča prenova starega mlina v sodobno domovanje
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje