Pantone vsako leto napove barvo, ki bo prihodnje leto prevladovala v širokem spektru vizualnih umetnosti ‒ od modnega oblikovanja do arhitekture in sodobnih mobilnih tehnologij.

V zadnjih letih so bile za barve leta razglašene klasično modra (2020), kombinacija sive in rumene (2021), (2022) ter močna magenta (2023).

Letos je barva leta postala marelično oranžna. »Gre za nežen marelični žameten ton, ki obogati naš um, telo in dušo,« povejo pri Pantonu. »Iskali smo odtenek, ki bi izrazil našo prirojeno željo po bližini in povezanosti, zato smo izbrali to živahno barvo, ki izžareva toplino in sodobno eleganco. Je barva, ki nagovarja k empatiji, nas ovije v objem in na lahkoten način združuje mladostno z brezčasnim.«

Trend, ki je že nekaj časa v nastajanju

Pantone pa ni edini, ki je za barvo leta izbral živahen odtenek oranžne ‒ proizvajalec stenskih barv Sherwin Williams je v sodelovanju s televizijsko mrežo HGTV prav tako za barvo leta izbral nežen odtenek kaki oranžne; Benjamin Moore pa je na svojo lestvico barv prihajajočega leta uvrstil barvo oranžnega topaza.

Barva terakote, ki že nekaj let prevladuje v interierjih, se bo tako v prihodnjih mesecih nekoliko zmehčala in se prelevila v nežnejšo in bolj romantično rožnato-oranžno; s keramike, tlakov in sten pa se bo tako preselila tudi na oblazinjeno opremo in dodatke za dom. 

Kako marelično barvo vnesti v svoj dom?

Vsekakor je barva premočna, da bi vanjo odeli kar celoten interier, ter preveč izrazita, da bi bila brezčasna. Bo pa zelo lepo obogatila sodobne interierje v obliki dodatkov. Najlepše ‒ in najbolj barvi primerno ‒ kar z žametnimi ali volnenimi zavesami, preprogami, pufi, blazinami in odejami. 

Marelična barva se lepo kombinira s sivo, modro, zeleno, s kovinami, kamnom ter s temnim lesom, ki bo prihodnje leto prevladoval v interierjih.

Prav tako se bo lepo podala na vrt: ta naj letos zacveti v mareličnih barvah!