Sredina leta 2018 se bliža, kar pomeni, da je čas za napovedi trendov za prihajajoče leto. Ena od bolj pričakovanih je napoved barve leta.

Lani smo bili malenkost razočarani, ko je barvni velikan Pantone za barvo leta razglasil (ultra)vijolično, ki se je – vsaj v interierjih – izkazala za popolno brco v temo. Zato smo se letos po nasvet, v katero barvo odeti naš dom, da bo v trendu tudi naslednje leto, zatekli k ameriškemu velikanu na področju mešanja zidnih, fasadnih in drugih barv, PPG Paints.

Podjetje je namreč pred nekaj dnevi izbralo odtenek, ki bo po njihovem mnenju kraljeval interierjem prihajajočega leta. Imenuje se Nočna straža (Night Watch): odtenek globoke, skoraj modrikasto zelene.

To, da točno ta odtenek zelene močno spominja na naravo, je pripomoglo k njegovi izbiri. Kot pove Dee Schlotter iz podjetja: “Potreba po ponovnem povezovanju z naravo izhaja iz današnjega burnega, uporniškega, hiper-povezanega vsakdana. Premore v našem življenju – kot na primer minutko, ko čakamo na avtobus, ali pa trenutek, ko se pogovor za sekundo ustavi – zapolnemo z uporabno pametnih telefonov ali podobnih naprav. S tem, ko se odenemo v pomirjujoče naravne barve, naše telo reagira s stanjem pomirjujoče in poživljajoče evforije, ki jo čutimo, ko smo v naravi.”

Ta naravni odtenek je odličen za prostore brez oken – kot so dolgi hodniki ali majhna stranišča – saj nas na drugačen način poveže z zunanjostjo. Seveda pa se bo le malokdo odločil, da bi celoten prostor pobarval v tako drzen in bogat odtenek. Še dobro, da nočna zelena deluje odlično udi kot poudarek v prostoru – v njej lahko npr. pobarvamo kamin ali osrednjo steno v prostoru.

Barva tudi odlično deluje z ostalimi materialnimi in barvnimi trendi, kot so kovinski toni in zdaj že ikonična milenijsko roza. Nočno zeleno lahko kombinirate z zlatimi ali medeninastimi poudarki, kot so npr. okvirji za slike, namizni dekor, noge pohištva, ročaji predalov ipd. Za večje površine drugih barv lahko izberete milenijsko roza ali pa peščeno sivo.

Pa vi? Boste sledili trendu nasičenih zemeljskih tonov ali vas bolj pritegnejo nevtralne zidne barve?

Fotografije: Pinterest