Podjetje Pantone vsako leto izbere barvo, ki bo prevladovala v naslednjem letu: v modi, v grafičnem oblikovanju, v tehnologiji, pa tudi v naših domovih. Letos je Pantone izbral kar dve barvi, ki se harmonično dopolnjujeta in ustvarjata zanimivo, umirjeno, a hkrati optimistično kombinacijo: sivo in rumeno.

Sporočilnost izbire je jasna: pripravite se na svetlejšo prihodnost. 2020 je bilo kaotično leto, zato leto 2021 enostavno mora biti boljše. “Marsikomu rumena predstavlja upanje in optimizem,” povedo odgovorni za izbiro barve leta pri podjetju Pantone, ki verjamejo, da barva v sebi nosi močno sporočilno vrednost – s pridom jo namreč uporabljajo predvsem oglaševalci, ki s premišljeno izbiro barve učinkoviteje prenašajo svoja sporočila. “Siva, odtenek rečnih kamnov, pa nas potiho opogumlja in v nas vzbuja občutke zbranosti, stabilnosti in odpornosti. Skupaj ti dve barvi predstavljata zavezo k moči in optimizmu. Skupaj delujeta kot nov začetek, kot novo jutro.”

Dve leti poprej sta bili izbrani barvi dosti bolj ekskluzivni – koralna in klasično modra sta navdušili le najbolj drzne -, letos pa so se pri podjetju Pantone odločili za umirjeno kombinacijo, ki bo na kožo pisana prav vsakomur.

Siva in rumena se med seboj odlično uravnovešata. Sta praktični barvi – uporabimo ju lahko tako za večje kose pohištva, kot za barve sten ali manjše dodatke -, skupaj pa ustvarjata občutek optimizma, moči in sreče. Kako jih torej uporabiti v notranjem oblikovanju?

Možnosti je neskončno: sivo lahko uporabimo kot podlago, ki nikoli ne bo šla iz mode (v njej kupujemo večje kose pohištva, vanjo odenemo svoje stene), medtem ko lahko rumeno v prostor dodajamo postopoma – preko dodatkov, svetil, hišnega tekstila, celo majhnih gospodinjskih aparatov, ki bodo vzbudili pozornost obiskovalcev.

Po drugi strani pa se lahko odločimo za drznejšo potezo: v rumeno odenemo svoje stene (nasvet: za stene vedno izberemo malo temnejšo ali sivkasto rumeno), si privoščimo rumen kavč ali pa vhodna vrata obarvamo v to optimistično barvo. 

Kombinacija bo na kožo pisana tudi zahtevnejšim estetom: rumeno zlahka nadomestijo kovinski toni zlate, svetlo sivo pa lahko v prostor vnesete z brušenim ali dekorativnim betonom. Odlično se kombinirata tudi s črnimi odtenki ter ostalimi zemeljskimi toni. 

Vse je v dodatkih: seveda vas napoved barve leta ne bo pripravila, da na vrat na nos zamenjate svoje pohištvo ali prebarvate stene, lahko pa si privoščite katerega od dodatkov v teh dveh barvah. Nove (ročno izdelane) keramične krožnike in skodelice, ali pa preprogo v drzno rumeni barvi. Sive zavese kombinirajte z visoko vazo v zlati barvi; kavč popestrite z rumenimi blazinami, ali pa kupite rumeno posteljnino. Boljši jutri je na vidiku!

Fotografije: Pinterest