V trenutku, ko je pred človeštvom nešteto izzivov, je inštitut Pantone za barvo leta 2023 izbral odtenek, ki prinaša moč in vitalnost, potrebno za pozitivno prihodnost. Pozdravite magento!

Magenta je živahen odtenek, ki izvira iz škrlatno rdeče ter je mešanica hladnih in toplih tonov. »To barvo smo izbrali zato, ker se nam zdi nekonvencionalna, kot so nekonvencionalni časi pred nami. Predstavlja novo vizijo,« je povedala Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta Pantone. Barva magenta je sporočilo moči – vendar ne na agresiven, ampak na prijazen način. »To je barva, ki živahno vibrira in kaže nov signal moči, ki ga vsi potrebujemo za bolj optimistično prihodnost.«

Eiseman poudarja, da je bila glavna inspiracija za izbor barve leta 2023 narava. Bogate rdeče odtenke so namreč od drugega stoletja pred našim štetjem pridobivali iz žuželk, zato naj bi nas magenta znova povezala s preteklostjo, prvinskostjo (medtem ko je bil navdih za dinamično modri odtenek veri peri iz leta 2022 veliko modernejši in sodobnejši - modrikasti zasloni na dotik). 

»Upamo, da bo simbolizem te barve ustvaril več dinamike v svetu in nas opogumil za raziskovanje in odkrivanje novih revolucionarnih rešitev na vseh področjih življenja,« je za revijo Time še povedala Eiseman.

Foto: Annie Sloan

Čeprav ima barva povezave s preteklostjo, inštitut upa, da bo spodbujala ljudi, da živijo v tem trenutku, optimizem in veselje.

»Skoraj ni možnosti, da ob vstopu v prostor ne bi opazili pohištva ali dodatkov v magenta barvi. Preprosto pritegne pozornost, je drzna, duhovita in vključujoča, a hkrati tudi ravno prav uporniška.«

V galeriji poiščite nekaj navdihov, kako lahko magenta barvo povabite v svoj dom: