Pantone vsako leto v svoji barvni lestvici izbere barvo leta. Lansko živo zeleno bomo letos zamenjali z globoko vijolično.

Pantone vsako leto glede na družbene trende izbere barvo, ki najbolje opiše smer, v katero se vrti svet (z njim pa seveda tudi oblikovanje – od mode pa do interierjev). In če je lanska živo zelena govorila o želji po stiku z naravo, medsebojni povezanosti in preprostemu načinu življenja, pa letos pri Pantonu napovedujejo leto raziskovanja.

“Živimo v času, ki hlepi po inventivnosti in domiselnosti. Pantonov odtenek ultravijolične v sebi nosi to kreativno inspiracijo, ki naše zavedanje in potenciale povzdigne na višji nivo. Od izumljanja novih tehnologij do odkrivanja vesolja, od umetniškega izraza in duhovne rasti … Intuitivna ultravijolična nas vodi v prihodnost,” pove Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta Pantone Color.

Vijolična na podlagi modre

Ultravijolična, v Pantonovem sistemu označena s šifro 18-3838, je globoka vijolična na modri podlagi. Pri Pantonu se pošalijo na račun njenega dvoumnega imena: “Inventivna in domiselna, ultravijolična nam bo osvetlila pot naprej.”

V uradnem sporočilu javnosti tudi ne manjka ultra pridevnikov, kot so dramatična, provokativna, vizionarska; pa kompleksna, kontemplativna in premišljena; v grobem pa ultravijolično povezujejo z raziskovanjem – tehnološkim, vesoljskim, umetniškim (tu navajajo številne pop glasbene ikone, ki so kot zaščitno barvo izbrale prav vijolično, npr. Prince, David Bowie in Jimi Hendrix), pa tudi z raziskovanjem samega sebe skozi meditacijo in prakso čuječnosti. 

Kako bomo ultravijolično zaznali v interierjih?

Ultravijolična bo pomembno nadgradila trend v interierjih, ki se obrača stran od pastelov in nevtralov k nasičenim, temnim in globokom barvam. Odlično bo pristajala kavčem, izstopala bo v grafikah, z njo pa lahko poudarite pomembnejšo steno v vašem domu. Kombinirate jo lahko z nevtralnimi in nenasičenimi toni modre in rdeče, kot poudarke pa izberite zlato, bakreno, rumeno ali živo zeleno. Pristajala bo tako klasičnim kot mladostnim interierjem, v vsakem primeru pa bo drzno in opazno izstopala.

V galeriji lahko poiščete navdih, kako drzno vijolično vključiti v vaš interier.

naslovna fotografija: Prostorama (več o projektu: Nagrajeni kompromisi Špele Modic)

fotografije: Pinterest