Barva leta 2018 je … ultravijolična!

Pantone vsako leto v svoji barvni lestvici izbere barvo leta. Lansko živo zeleno bomo letos zamenjali z globoko vijolično.

0
fotografija: Prostorama

Pantone vsako leto glede na družbene trende izbere barvo, ki najbolje opiše smer, v katero se vrti svet (z njim pa seveda tudi oblikovanje – od mode pa do interierjev). In če je lanska živo zelena govorila o želji po stiku z naravo, medsebojni povezanosti in preprostemu načinu življenja, pa letos pri Pantonu napovedujejo leto raziskovanja.

“Živimo v času, ki hlepi po inventivnosti in domiselnosti. Pantonov odtenek ultravijolične v sebi nosi to kreativno inspiracijo, ki naše zavedanje in potenciale povzdigne na višji nivo. Od izumljanja novih tehnologij do odkrivanja vesolja, od umetniškega izraza in duhovne rasti … Intuitivna ultravijolična nas vodi v prihodnost,” pove Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta Pantone Color.

Vijolična na podlagi modre

Ultravijolična, v Pantonovem sistemu označena s šifro 18-3838, je globoka vijolična na modri podlagi. Pri Pantonu se pošalijo na račun njenega dvoumnega imena: “Inventivna in domiselna, ultravijolična nam bo osvetlila pot naprej.”

V uradnem sporočilu javnosti tudi ne manjka ultra pridevnikov, kot so dramatična, provokativna, vizionarska; pa kompleksna, kontemplativna in premišljena; v grobem pa ultravijolično povezujejo z raziskovanjem – tehnološkim, vesoljskim, umetniškim (tu navajajo številne pop glasbene ikone, ki so kot zaščitno barvo izbrale prav vijolično, npr. Prince, David Bowie in Jimi Hendrix), pa tudi z raziskovanjem samega sebe skozi meditacijo in prakso čuječnosti. 

Kako bomo ultravijolično zaznali v interierjih?

Ultravijolična bo pomembno nadgradila trend v interierjih, ki se obrača stran od pastelov in nevtralov k nasičenim, temnim in globokom barvam. Odlično bo pristajala kavčem, izstopala bo v grafikah, z njo pa lahko poudarite pomembnejšo steno v vašem domu. Kombinirate jo lahko z nevtralnimi in nenasičenimi toni modre in rdeče, kot poudarke pa izberite zlato, bakreno, rumeno ali živo zeleno. Pristajala bo tako klasičnim kot mladostnim interierjem, v vsakem primeru pa bo drzno in opazno izstopala.

V galeriji lahko poiščete navdih, kako drzno vijolično vključiti v vaš interier.

naslovna fotografija: Prostorama (več o projektu: Nagrajeni kompromisi Špele Modic)

fotografije: Pinterest

Prejšnji članekStara preša v objemu nove hiše
Naslednji članekBožična okrasitev vhoda
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: