... vijolično-modra! Kot tradicionalno, je Pantone tudi letos tik pred zaključkom leta napovedal, katera barva bo prihodnje leto prevladovala v oblikovalskih vodah. A tokrat so postregli s še večjim presenečenjem kot po navadi, saj so namesto enega izmed svojih 1867 uveljavljenih odtenkov izumili kar čisto novega. Poimenovali so ga odtenek Very Peri.

V podjetju Pantone že več kot 23 let pripravijo izbor, na katerem določijo barvo, ki bo zaznamovala prihajajoče leto. Globalna barvna avtoriteta, ki postavlja nove smernice na številnih področjih, vključno z modo, industrijskim dizajnom in izdelavo pohištva, vsako leto na podlagi analize trendov in tehtnega premisleka, predstavi barvo za novo leto. S tem namenom strokovnjaki temeljito prečešejo najnovejše barvne navdihe, tako s področja zabave kot umetnosti, mode in življenjskega sloga. Letos so prvič za to priložnosti ustvarili nov odtenek, doslej so barvo venomer izbrali iz že obstoječih barvnih palet. Barva 2022 je tako postala »Veri Peri«, ki bo po mnenju strokovnjakov Pantone zaznamovala prihajajoče leto. Gre za barvo, ki izhaja iz družine modrikasto vijoličastih odtenkov in je po mnenju izvršnega podjetja tista, ki bo nekoliko razživela trenutno ozračje.

Pantone 17-3938 Very Peri predstavlja radost, dinamičnost in nas spodbuja h kreativnosti ter domišljiji,« je zapisala izvršna direktorica podjetja Pantone Leatrice Eiseman. Izbrani odtenek se močno razlikuje od izbora iztekajočega se leta 2021, ko je zavladala Ultimate Gray oz. ultimativna sivina.

“Ustvarjanje novega odtenka prvič v zgodovini Barvnega inštituta Pantone je odsev vseh inovacij in tranformacij, ki se v tem trenutku dogajajo na globalni ravni … Kompleksnost nove nasičeno modro-vijolične razkriva vse številne možnosti, ki se jih lahko nadejamo v prihodnosti.” Vijolična v psihologiji barv predstavlja veselje, dinamično, ustvarjalnost in ekspresivnost. V vaš dom jo boste najlepše dodali:

  • kot poseben poudarek v prostoru (oplesk stene, naslanjač, večje umetniško delo),
Barva Very Per je primerna tako za elegantno in konvencionalno urejene interjerje kot tudi tiste, malce bolj nenavadne ter umetniške. Dobro se vklaplja tako v sodobno opremljene interjerje kot tudi tiste, bolj vintage. Naslanjač v barvi leta. Vir: KOKET
  • kot zanimivo presenečenje (strop ali vrata),
Vir: Olenka Design
  • še najlažje (in najlepše) pa v obliki bujnega cvetja – tako v vazi kot na vrtu. V modro-vijolični npr. cvetijo hijacinta, sivka, pa žafran, irisi, petunija, glicinija ter nekatere vrste rododendrona in hortenzije.
Foto: Pixabay