Vsako leto nestrpno čakamo, da bo Pantone izbral barvo leta 2020. Barva, ki jo izberejo strokovnjaki iz različnih področij, nato preplavi svetovne interierje - v obliki barvnih poudarkov, kosov pohištva ali dekoracije za dom. Katera barva bo v trendu prihodnje leto?

Pantone je prejšnji teden oznanil svojo izbiro za barvo leta 2020: klasično modro. Ta umirjeni ton nas spomni na barvo neba tik po sončnem zahodu in v nas vzbuja občutek pomirjenosti. “Gre za prehodno barvo: dneva je konec, prihaja noč. Kaj nas čaka?” o izbiri pove Laurie Pressman, podpredsednica barvnega inštituta Pantone.

Izbira barve navadno sledi svetovnim dogodkom in trendom in odseva tako čustvena kot psihološka stanja, s katerimi se soočamo. Vsako leto jo izbere približno dvajset strokovnjakov s področja življenjskega sloga, umetnosti, tehnologije in trendov v modni, pohištveni, filmski in oglaševalski industriji. Če je bila barva leta 2019, živo koralna tista, ki nas “spodbuja in razveseljuje,” pa izbrani ton za prihajajoče leto “prinaša občutek miru in zavetja za človeškega duha.”

“Živimo v času, ki od nas zahteva zaupanje in vero. To konstantnost podpira odtenek klasično modre, ki je večen, a nas hkrati spodbuja k poglobljenemu razmisleku, širi naša obzorja in spodbuja komunikacijo,” pove Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta.

Kako vključiti klasično modro v interier?

Modra že več let prodira v naše domove – sprva v kuhinje, kjer je v dvojcu z brezčasnim marmorjem očarala družabna omrežja, letos pa še kot najbolj priljubljen odtenek žametnih zof.

Stenska barva ali tapeta v modrem odtenku bo popolnoma spremenila karakter vašega doma. V zadnjih letih smo bili priča odmiku od zračnega in svetlega skandinavskega sloga k bolj domišljenim in barvno bogatim interierjem. Če želite slediti temu trendu, je močan barvni poudarek na steni dober prvi korak. V modro lahko odenete na primer domači knjižni kotiček, ali pa spalnico: pa naj bo to le delno ali pa v celoti, s stropom vred.

Modra keramika je zanimiva poživitev. V modre ploščice lahko odenete kopalnico (modra je klasična, tako da se ni bati, da se jo boste naveličali) in jo dopolnite z belimi sanitarnimi elementi. Celota bo imela večen mediteranski pridih. V modro keramiko pa lahko oblečete tudi kuhinjsko steno.

Lahko se celo odločite, da boste v modro obarvali svoje leseno pohištvo. Ta barva bo odlično pristajala omaram in stolom, lahko pa se poigrate tudi z vrati in parketom. Preberite navodila za barvanje vrat in kuhinjskih ličnic (povezavi spodaj), ki se lahko aplicirajo tudi na druge pohištvene kose.

Posodobite svojo kuhinjo z novo barvo omaric
Barvita notranja vrata: pozabite dolgočasne nevtralne odtenke

Stanovanje v Dunajskem mozaiku, oblikovanje: Arhimetrics, foto: Mare Mutič

Modre zofe in pufi bodo pristajali prav vsakemu interierju – od garsonjer pa do loftov. Kombinirajte jih s poudarki v drugih močnih barvah – opečnato rdečo ali rumeno, na primer, – ter z dodatki za dom v kovinskih tonih.

Stanovanje na Resljevi, oblikovanje: RIBA arhitekti, foto: Janez Marolt

S tekstilom za dom v modri barvi boste zadeli žebljico na glavico. Če vas skrbi prehodnost trendov, lahko stanovanje opremite z modrimi zavesami, preprogami, blazinami ali pa posteljnino, ki jih, ko se jih naveličate, preprosto zamenjate.

Umetniki že od nekdaj posegajo po modri barvi, ki ponazarja skrivnostnost vesolja na eni strani in modrost na drugi. V dnevno sobo obesite veliko platno z modrimi odtenki ali pa se odločite za kakšno bolj sodobno delo, na primer skulpturo ali kolaž.

Studio keramičarke Anje Slapničar, oblikovanje: Sanja Premrn, foto: Miha Bratina

Tudi dodatki za dom v modri vas ne bodo razočarali: ročno poslikana ali glazirana keramika, na primer, je enkraten začetek; ali pa pihano steklo v modrih tonih. Ne pozabite na otroke, ki obožujejo močne barve: gotovo se bodo razveselili škatel za igrače ali pa komode v tej živi barvi.

Stanovanje za brezčasno damo, oblikovanje: idea:list studio, foto: Blaž Gutman

Še posebej pa nas modra zapelje v spalnici – predvsem v obliki po meri izdelanih posteljnih vzglavij.

Še splošen nasvet: za zelo dramatičen učinek prebarvajte del prostora v modro – od sten, do vrat in stropa. Tako boste ustvarili posebno in zelo prijetno atmosfero. Če pa niste pristaši močnih barv, pa bo dovolj en moder kos pohištva, ki ga kombinirate z ostalimi močnimi barvami ali pa mu dovolite, da zasije kot edini barvni poudarek v prostoru.

Foto: Pinterest