Umetnost bivanja: stanovanje na Resljevi

"Privilegij je, da smo načrtovali za naročnika, ki je navdušen nad oblikovanjem in umetnostjo. Za naročnika, ki ima tako dober občutek, da stanovanje z vsakim novim kosom le polepša," zgodbo o prenovi stanovanja v ljubljanski staromeščanski hiši pričnejo RIBA arhitekti.

0

Stavba, zgrajena v začetku prejšnjega stoletja, zaseda skoraj elitno pozicijo v Ljubljani: tako blizu mestnega vrveža – stoji namreč le lučaj od ljubljanske glavne železniške in avtobusne postaje – pa vendar obdana z zelenjem; zapovrh pa se iz stanovanja ponujajo še prečudoviti razgledi na horizont, na katerem se ob sončnem vremenu narišejo oddaljene Alpe.

“Stanovanje je zelo specifično predvsem v svoji velikosti, dimenzije so res kozmopolitske: npr. kopalnica je tako velika kot kakšna garsonjera,” zasnovo komentirajo arhitekti. Obilna kvadratura, pravijo, je bila zanje prava sprostitev, saj se v svojih projektih večinoma ukvarjajo z reševanjem prostorske stiske.

Stanovanje je v svojem tlorisu skoraj kvadratno: na zahodni polovici najdemo velik, odprt dnevno bivalni prostor, ki je nastal s podiranjem odvečnih predelnih sten; na vzhodu pa se nahajata dve spalnici in že omenjena, razkošna kopalnica. Stanovanje je centralno – organizirano brez hodnika -, tako da v vse nočne prostore vstopamo neposredno iz dnevnega.

Horizontala in vertikala

Kljub temu, da so podrli skorajda vse odvečne predelne stene, pa so arhitekti morali ohraniti en nosilni steber in velik dimnik, ki prebadata osrednji prostor. Če so prvega ometali in ga neopazno zlili z okolico, pa so dimnik izbrali kot prostorsko ločnico in poudarek. Oblogo zanj je izdelal oblikovalec in varilec Tomaž Čeligoj, ki je pocinkane plošče umetelno zložil v prostorsko in grafično kompozicijo. Zaradi specifičnega načina zlaganja – plošče so kot ribje luske zataknjene ena pod drugo – ob nizki večerni svetlobi naravnost zažarijo, vsaka plošča v svojem odtenku.

Iz te impozantne dominante pa se izvije druga – velik, samozadostni kuhinjski otok v nerjavnem jeklu, v katerem se poleg vseh gospodinjskih aparatov skrivajo tudi vse shranjevalne površine. “Zlat pocink in srebrn inoks pult sta na prvi pogled odbijajoča, kičasta kombinacija, a smo si drznili. V stanovanju je namreč zelo lepa svetloba in ta odblesk smo želeli ujeti v kovini. Zlata in srebrna nista barvi, ampak sta material, ki se je izkazal za izvrstno podlago umetninam; ko so v stanovanje prinesli ogromno Jakšetovo olje, je bilo res čudovito,” pojasnita arhitekta.

In prav ta celostenska umetnina, ki se zrcalno odseva v kuhinjskem pultu in nato še zamolklo v ploščah dimnika, poveže stanovanje v celoto. Tako se je – z izbranim estetskim prispevkom lastnika in pozornim detajliranjem oblikovalca – ambient, ki so ga v školjki stare stavbe ustvarili arhitekti, preobrazil v bogato celostno umetnino.

Interier: RIBA arhitekti (Goran Rupnik, Janja Brodar)

Fotografije: Janez Marolt

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *