Trendi notranjega oblikovanja se nagibajo k nevtralnim stenam in dekorju, zaradi česar lahko postanejo prostori kot bi mignil dolgočasni. Hiter in enostaven način, da jim dodate malo barve in osebnosti pa je, da pobarvate notranja vrata. Ambient bo zaživel, najboljše od vsega pa je, da barvo lahko tudi hitro spremenite, če si boste set zaželeli nekaj novega, drugačnega.

Barvanje vrat je takšno opravilo, ki ste mu lahko kos tudi sami. Potrebno se je le opremiti z barvo in ostalimi pripomočki ter se odločiti, ali boste vratna krila prebarvali tako, da jih najprej snamete ali pa jih boste, nasprotno, prebarvali kar na tečajih. Oboje ima svoje prednosti in slabosti, o katerih lahko preberete v nadaljevanju.

Kakšna je prvotna barva?

Preden na vrata nanesete svežo plast barve, preverite, s kakšno barvo so trenutno prekrita. Kos tkanine navlažite z alkoholom in podrgnite po vratih. Če se barva pozna na tkanini, pomeni, da gre za barvo na osnovi lateksa in temeljni premaz ne bo potreben. Če na tkanini ni sledu o barvi, pa je na vratih oljna barva in če bi radi nanjo nanesli novejšo lateksovo barvo, boste prej potrebovali še temeljni premaz.

Za zelo stara vrata lahko pričakujete, da so najverjetneje premazana z barvo na osnovi svinca, ki je škodljiv. Pri takšnih vratih je najbolje biti zelo previden ter za odstranjevanje in brušenje barve poiskati strokovnjaka.

Nakup orodja in materialov

Za dober rezultat potrebujete dobro orodje. Investirajte v dober čopič in valjček (boljši so iz mikrovlaken kot penasti), delovna oblačila, pladenj za odcejanje barve, brusni papir …

Izbira barve

Vratna krila so lahko enakega odtenka kot obdajajoče stene, usklajene so lahko s parketom ali talno oblogo oziroma z ostalo pohištveno opremo. Vendar boste videz ambienta veliko bolj popestrili s katerim od odtenkom mavrice. Popularna so modra, zelena, vijolična in rdeča notranja vrata, veliko sonca, veselja in energije pa v prostore prinesejo tudi rumena ali oranžna vrata.

Izbira najboljšega zaključka

Ker se vrat pogosto dotikate, lahko na njih pričakujete prstne odtise in madeže. Zato je vrata bolje prebarvati z barvo, ki ima sijajen ali pol-sijoč zaključek, saj ju je lažje čistiti kot matirano barvo.

Kakšne barve naj bodo podboji?

Podboj je okvir, ki se ga vgradi v zidno odprtino, nanj pa se nato namesti vratno krilo. Nenapisano pravilo je, da je podboj enake barve, kot so vrata, lahko pa je seveda tudi drugačen. Kadar za vratno krilo izberete temnejšo barvo, bo vizualno zelo privlačno, če je podboj za odtenek svetlejši.

Snemanje vratnega krila

Vratno krilo lahko prebarvate v visečem stanju, vendar bo rezultat lepši, če vrata snamete ter odstranite tudi kljuke. Tako boste lažje popravili razpoke in poškodbe v lesu, lažje boste brusili in nenazadnje je vrata tudi lažje barvati v vodoravnem položaju. Okolico seveda primerno zaščitite pred prahom in morebitnim kapljanjem barve.

Zapolnite luknje in razpoke

Če imate stara lesena vrata, jih pred barvanjem sanirajte. S kitom zapolnite poškodbe in luknje, pri čemer si lahko pomagate z majhno zidarsko lopatico ali nožem. Ko se kit posuši, ga zbrusite, da dobite gladko enakomerno površino.

Brušenje in nanos temeljnega premaza

Ko so nepravilnosti odpravljene, sledi brušenje celotnega vratnega krila. To lahko naredite ročno z brusnim papirjem ali električnim brusilcem. Pobrušena vrata posesajte, obrišite z vlažno krpo oziroma z njih odstranite ves prah. Nato naj sledi nanos temeljnega premaza, ki naj se suši čez noč.

Barvanje

Končno je napočil čas za nanos barve. Vratno krilo prebarvajte brez premora, saj se sicer lahko barva neenakomerno posuši. Barve na osnovi lateksa se nasploh zelo hitro sušijo, zato lahko med prvim in drugim slojem barve mine le nekaj ur. Oljne barve pa potrebujejo več časa za sušenje, med prvim in drugim nanosom naj bo vsaj 24 ur razmika. Pri barvanju je tudi pomembno, da se najprej lotite robov in šele nato barvate center vratnega krila.

Prihranite čas s pršilnikom

Če se vam mudi, si čas dela lahko skrajšate tako, da namesto čopiča in valjčka uporabite pršilnik barve. V tem primeru je najbolje, da delo opravljate kje zunaj, saj se med pršenjem ustvarja barvni oblak drobnih barvnih kapljic, za katere seveda nočete da pristanejo na stenah, podu ali pohištvu.

Nove kljuke?

Prebarvana vrata lahko še dodatno polepšate z novimi kljukami. Za modernejši videz izberite minimalistično oblikovane kljuke iz nerjavečega jekla in podobnih materialov, medtem ko boste retro učinek najlažje dosegli z medeninastimi ali lesenimi kljukami.

Foto: Pinterest