Stanovanje v Dunajskem mozaiku v Ljubljani od njegove izgradnje leta 2010 še ni bilo vseljeno. Zdaj ga zaseda mlada lastnica s svetovljanskim duhom in klasičnim slogom. Opremo so ji zasnovali v arhitekturnem biroju Arhimetrics.

105 m2 velik dupleks s kar 50 m2 veliko teraso je razdeljen na dva dela: zgornji, v katerem je tudi vhod v stanovanje, je namenjen bivanju, spodnji pa spanju. Zgornje nadstropje je bilo utesnjeno: ob vhodu premalo prostora za garderobo, kuhinjski prostor zelo skromno odmerjen, dnevna soba pa optično zmanjšana zaradi pozidane ograje stopnišča.

“Lastnica si je želela unikaten interier, ki bo funkcionalno ustreznejši od obstoječe zasnove stanovanja,” povedo arhitekti. “Želela je klasični slog z luksuznim izgledom, mi pa smo te želje pretvorili v svež in sodoben interier v pudrastih tonih, primeren njeni mladosti.”

Marmor, medenina, žamet, svila

Arhitekti so prostorsko stisko rešili z nekaj elegantnimi zamahi. Garderobo ob vhodu so povečali za nekaj kvadratov na račun prerazkošnih dnevnih sanitarij. Oblekli so jo v ogledala in jo tako optično razširili preko njenih meja. Kuhinjo, ki z visoko, umetelno oblikovano vgradno omaro meji na garderobo, so maksimalno izkoristili. Njene zemeljske barve – topla pudrasta v mat in sijajni izvedbi, marmor in svetel parket – se odlično povežejo z izbranimi zlatimi poudarki. Navidezno masiven marmornat kuhinjski otok prav izzivalno pogleda iz kuhinjske niše v bivalni del prostora.

Umirjeno barvno paleto kuhinje na drugi strani kontrastno dopolnita jedilnica in dnevna soba. Prva z masivno leseno mizo in zdaj že ikoničnimi stoli Beetle, z veliko sliko avtorja Hermana Gvardjančiča ter z zavesami v koralni barvi. V dnevni sobi pa kraljuje udoben moder žametni dvosed, obrnjen proti kaminu in televizijskemu kotičku v marmorju. Za njima se pojavi izvirna stenska obloga v sivih lesenih letvicah, ki dnevno sobo vizualno poveže s stopniščem; masivno stopniščno ograjo pa je nadomestil čudovit zaobljen poudarek medeninastih vertikalnih palic.

V spodnjem nadstropju so z zasukom postelje lastnici izpolnili še eno željo – veliko walk-in garderobo -, kopalnico pa od glave do pet oblekli v velikoformatne keramičnih plošč v vzorcu kamna, ki nastopajo celo v vlogi ličnic kopalniških omaric.

“Želeli smo ustvariti hibrid doma in prestižnega metropolitanskega hotela in uporabiti vse materiale, ki ta prestiž odražajo: marmor, medenina, žamet, svila,” povedo arhitekti. S spretnim oblikovanjem in z veliko mero dobrega okusa jim je uspelo: ustvariti mladosten dom, ki pa nikoli ne bo šel iz mode.

Interier: Arhimetrics (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič, Domen Puc, Janez Vrhunc)

Fotografije: Mare Mutič