Naveličani stare lesene kuhinje?

Opomba: navodila veljajo le za lesene kuhinjske omarice.

Kuhinjske omarice zavzamejo večino vidnega polja v vaši kuhinji. Starejše kuhinje z lesenimi vratci v svoji od časa, sonca, vročine in obrabe porumenelem izgledu ne delujejo ravno privlačno. Namesto, da načrtujete menjavo front (kar je lahko precejšnja naložba), slednje preprosto pobarvajte! 

Potrebovali boste: delovni vikend in nekaj osnovnega pleskarskega orodja.

1. Izberite barvo

Standardno belo barvo lahko poživite z močnejšimi odtenki. (vir: Steven James)

Približno izmerite površino omaric, ki jih želite prebarvati, nato pa se odpravite v lokalno trgovino z gradbenim materialom s kuhinjsko fronto pod roko. Tam vam bodo najlažje svetovali pri izbiri barve za les, ki bo vodo- in ognjeodporna, hkrati pa bo vzdržala vse pritiske, ki jih dnevno izvajamo nad kuhinjo.

Barva naj ustreza vašim željam, pozorni pa bodite, da se bo ujemala s ploščicami, armaturami, gospodinjskimi aparati, kuhinjskimi ročaji in podobno. Ne bojte se močnih ali temnih barv!

Kupili boste osnovno, belo barvo (ki bo ustrezala izmerjeni površini) in dvakrat toliko izbrane barve.

2. Razstavite in počistite kuhinjo
Odstranjene dele označite in dobro spravite, da bo montaža hitra in preprosta. (vir: Home Tips)

Z vratc odstranite ročaje in pante, jih sprva dobro očistite s čistilom proti maščobi, nato pa jih rahlo zbrusite. Sploh, če je kuhinja starejša, obstaja velika verjetnost, da bodo vratca potrebovala precej dela, preden bomo čopič sploh prvič pomočili v barvo.

Če ste se odločili barvati tudi stranice omaric (to je pomembno predvsem, če viseče omarice ne segajo od stene do stene ali pa v primeru kuhinje v L), le-te prav tako dobro očistite in rahlo zbrusite, nato pa zaščitite okoliške površine pred barvo. Ne pozabite na zaščito pulta in tal!

3. Lotite se barvanja!
Barvajte z valjčkom, profilacijo popravite s čopičem. (vir: How to Nest)

Za barvanje priporočamo manjši valjček ter čopič za eventuelne popravke – sploh če je površina vratc profilirana. Zbrušena vratca najprej prebarvamo z osnovno, belo barvo, nato pa nanje nanesemo vsaj dva sloja želenega odtenka. V kolikor so vratca profilirana, bodimo ves čas pazljivi, da se v profilih ne naberejo kapljice barve. V kolikor se vam to zgodi, uporabite brusni papir in odvečno barvo previdno zbrusite s površine.

Pri barvanju naj se vam nikakor ne mudi: sprva pobarvajte eno stranico in počakajte, da se posuši, preden se lotite druge. Med nanosi barv naj preteče nekaj ur (oziroma po navodilu na barvi).

4. Sestavite kuhinjo in občudujte rezultate
Občudujte rezultate! (vir: To Do Something)

Ko bodo vratca pobarvana, posušena in pregledana (ste pobarvali vse stranice? So kje vidne sledi čopiča?), jih obesite nazaj na kuhinjo. Za eventuelne nepravilnosti uporabite brusni papir in manjši čopič, sicer pa ni boljšega, kot da novo kuhinjo takoj preizkusite med večerjo s prijatelji.