Naj bo to mehka blazina, naslanjač, jedilniški stol ali tabure – da je le oblečeno v žamet. Ta tkanina pričara v ambientu občutek luksuza, topline in povezanosti, zato nikoli ne gre iz mode. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako jo lahko vključimo med svoje štiri stene.

Oddaja sijaj, na otip je mehak in že na prvi pogled deluje elegantno in graciozno: seveda govorimo o žametu, ob katerem takoj pomislimo na luksuz, barok, kraljevske dvorane. Dejstvo je namreč, da je bila ta tkanina nekoč zaradi ročnega tkanja težko dostopna, draga, včasih je domovala le v bogatih hišah. Evropsko plemstvo jo je pripeljalo na Zahod iz Orienta in še zdaj se v resnici ni otresla asociacije na nobleso. Vseeno pa danes žamet zasledimo povsod, saj je postal dostopen širokim krogom ljudi (tkejo ga strojno, kar je mnogo ceneje) in ga tudi notranji oblikovalci s pridom vključujejo v svoje zamisli in projekte.

Kaj je žamet?

Žamet izvira iz srednjeveških tkalnic svile in tekstilnih tovarn na daljnem Vzhodu. Zanj je značilna ščetkasta oziroma puhasta površina, ki jo tvorijo pravokotno štrleče niti, dolge do 1 mm, zaradi katerih se barva tkanine spreminja glede na kot, pod katerim tkanino opazujemo. Izdelujejo ga iz različnih vlaken, najbolj cenjen je žamet s svilenimi ščetinami, v interjerju pa se ga uporablja za tapeciranje in dekoracije, kot so zavese, prevleke, ozadja slik in podobno.

Žametno pohištvo

Od v žamet tapeciranega pohištva bomo v interjerjih največkrat zasledili naslanjače, kavče, jedilniške stole … Lepo se poda v retro ambiente in stil sredine 20. stoletja, če ga kombiniramo s kovinskimi elementi in minimalističnimi linijami, pa je lahko vključen tudi v moderne domove.

Kako ga vnesti v dom le za vzorec? Najlažje z žametnimi okrasnimi blazinami ali enim v žamet odetim taburejem, lahko se odločimo tudi za žametne zavese. Pri tem ne izbirajmo temnih barv tkanine, saj ta hitro obteži prostor in ga naredi temačnega, boljši so svetlejši odtenki.

Tapete

Žametne tapete? No v resnici tekstilne tapete niso zares žametne, imajo pa podobno puhasto teksturo, ki je največkrat iz flisa ali lana. Lahko imajo bolj svetlečo ali mat površino, zaradi možnosti različne usmeritve vlaken pa ustvarjajo imenitne svetlobne kontraste v prostoru. Tekstilne tapete so lahko enobarvne ali potiskane z različnimi vzorci ter se podajo zlasti v spalnice in sobe za goste. Z njimi lahko vizualno povečamo tudi majhne prostore, na primer kopalnice.

Kaj kombinirati k žametu?

Posebnih omejitev pravzaprav ni. V sodobnih interjerjih se lahko poigravamo z različnimi barvami in teksturami, pri tem je žamet le ena od možnosti. Če imamo doma, denimo, temnejšo žametno zofo kot kontrast postavimo zraven betonski lonec za rože ali klubsko mizo modernih linij, kombinacije so lahko tudi harmonične.

V vsakem primeru pa pazimo, da žametnega pohištva in dodatkov preveč ne obremenjujemo, saj imajo to slabost, da so občutljivi. Čiščenje žameta lahko opravimo s krtačo ali sesalnikom, pri hujših madežih uporabimo blago čistilno sredstvo in vodo. Vendar ne drgnimo pregrobo, saj lahko pokončno postavljena vlakna načnemo, izpulimo in tako tkanino poškodujemo.

Foto: Pinterest