Tople temperature so nas letos ujele nepripravljene. Še preden smo se dodobra izvili iz zimskega spanca, nas sončno vreme že spodbuja k preživljanju prostih trenutkov na svežem zraku. Mnogi boste danes prah spihali z žara, drugi pograbili za vrtnarske rokavice. Kaj še lahko storite, da bo preživljanje časa na terasi še lepše?

Osvežite ali obnovite: najprej je treba naš zunanji kotiček izviti iz primeža zime. Osvežiti je treba leseno pohištvo in pode, teraso in tlakovce dodobra očistiti ter popraviti dotrajane elemente. Če se vseh teh opravil lotite zgodaj, boste celo poletje uživali v čudoviti okolici.

Poskrbite za zasebnost: na vrtu bi se najbrž zadrževali precej dlje časa, če nas ne bi motili pogledi iz okolice. Pred radovednimi očmi se zastrite z živo mejo, zunanjo zavesovisokimi plezalkami ali zunanjimi pregradnimi elementi. Tudi visoka betonska korita za rože, ki jih postavimo namesto temelja za ograjo, so odličen način, da vrtu dodamo zasebnost na eni in estetsko vrednost na drugi strani.

Poleg zasebnosti tudi senca podaljša čas, ki ga lahko preživimo zunaj. Najboljša senca je naravna ‒ posadite torej drevesa s široko krošnjo. Za dodatno zaščito proti pregrevanju pa postavite pergolo ali se zasenčite s senčnim jadrom.

Letna kuhinja postaja že skoraj obvezna oprema vsake hiše. Kako jo načrtovati, da bo udobna in trajna, preberite v prispevku. Da boste na terasi lahko uživali dlje časa, k letni kuhinji prislonite še zunanji kamin, ki vas bo grel pozno v jesen.

Uredite okolico: poskrbite za trato, uredite vrtne poti in stopnice ter lepo zasadite vhod. Ne pozabite na osvetlitev, ki je ključna za to, da vrt zaživi tudi ponoči.

Ne pozabite na kotičke, v katerih boste ustvarjali lepe spomine. Najsibo ognjišče na prostem, gugalnik ali klop z razgledom ‒ ti majhni dodatki bodo postali neprecenljiv del vašega doma.

Kakšni pa so trendi pri opremi? Najboljša naložba je vsekakor v naravne materiale, ki se lepo starajo, ne bledijo in z leti ne izgubljajo trdnosti. Les, kamen in naravna vlakna so dobrodošli v vsakem vrtu. Skupaj s tekstilom v svetlih tonih in posameznimi poudarki v poletnih barvah boste na vrt vnesli vedrino in svežino.

Fotografije: Unsplash