Kupili ste mizo in stole, vaš zunanji kotiček pa še vedno ni videti tako, kot ste si zamislili. Morda mu manjkajo spodaj našteti elementi.

1. Tekstil, tekstil, tekstil

Poleg blazin za stole vsaka terasa potrebuje še dodatne kose tekstila, ki vanjo vnesejo teksture, barve in domačnost. Mizo pogrnite s prtom, na sedežno garnituro dodajte nekaj pisanih blazin, ne pozabite pa niti na odeje za hladnejše večere. Terasa, opremljena z izbranimi kosi tekstila, bo delovala bolj veselo in privlačno.

2. Primerna osvetlitev

Osnovno pravilo je, da z osvetlitvijo ne pretiravate – večere na terasi raje izkoristite za občudovanje zvezd. Vseeno pa je kdaj pa kdaj osvetlitev nujna – ko se na primer piknik zavleče dolgo v noč ali pa ko preprosto ne moremo odložiti napete knjige. A tudi takrat ne razsvetlite celotnega vrta z močnimi sijalkami: dovolj bo že majhna solarna lanterna ali pa skulpturalno vrtno svetilo.

Foto: Pexels

3. S preprogo razmejite prostor

Kadar koli se vam zdi, da je vaše pohištvo kot izgubljeno na veliki površini (na primer manjša miza na veliki terasi ali pa majhna sedežna garnitura ob velikem bazenu), je odgovor vedno enak: zunanja preproga. Elegantne vinilne preproge, odporne proti vlagi in soncu, bodo ustvarile težišče in sidrišče vsake (še tako male) kompozicije pohištva.  

4. Občutek intime je pomemben!

Neželeni pogledi sosedov in mimoidočih nas hitro preženejo iz udobja naših teras in vrtov. Terasi lahko intimo zagotovite s senčili, ki jih obesite na pergolo (zavesami, roloji, žaluzijami …), ob mejo lahko zasadite gosto plezalko ali pa si zasebnost zagotovite s paneli za zastiranje pogledov.

5. Najpomembnejša dekoracija: rastline

Čeprav je vaša vrtna kulisa bujna in cvetoča, pa tudi vaša terasa potrebuje rastline. Zasadite jih v glinene lonce (ki najbolje premagujejo vročinske obremenitve) ter jih postavite v lepe kompozicije. Na terasi boste najbolj potrebovali sivko, ki odganja vse vrste mrčesa, v loncih pa lepo delajo tudi hortenzije.

Foto: Unsplash

6. Gugalnik

Viseča mreža, navadna gugalnica ali gugalnik … Nič ni lepšega kot lahno pozibavanje na sapici vetra.

7. Ognjišče

Da bo vaša terasa prijetna skozi vse letne čase, nujno potrebuje ognjišče. Ni potrebe, da bi bilo ognjišče zidano kot na zgornji fotografiji, saj lahko na tržišču najdete tudi prelepa prenosna kurišča v obliki litoželeznih posod, ki jih lahko po koncu sezone preprosto pospravite v vrtno lopo. V hladnejših delih leta vas bo ogenj ogrel, poleti pa si lahko na njem spečete koruzo ali krompir.