Ne dovolite, da ti lepi poletni dnevi na balkonu ali terasi minejo brez vaše prisotnosti samo zato, ker vas motijo vročina ali radovedni sosedovi pogledi. Pred obojim se lahko zavarujete z zunanjimi zavesami, ki odprti kotiček 1, 2, 3 spremenijo v luksuzno oazo intimnosti.

Poglejmo, na kaj vse je potrebno pomisliti, ko izbirate zunanje zavese:

Blokada sonca

Večina vas si balkon ali teraso poleti predstavlja kot senčno mesto, kamor se lahko umaknete s sonca in uživate na nekoliko hladnejših stopinjah. V ta name si izberite gosteje tkano zaveso, skozi katero bodo sončni žarki težje prodirali, na primer iz tkanine sunbrella. Gre za material, ki je odporen na različne vremenske razmere, blokira UV žarke, ne plesni in ne bledi. Ne potrebuje posebnega vzdrževanja, hkrati pa bo z njim vaš balkon varen tudi pred nanosom raznih drevesnih listov in druge z vetrom potujoče nesnage.  

Zunanje zavese naj bodo iz blaga, ki je odporno na različne vremenske razmere, zlasti pa na dež in UV žarke.

Ustvarjanje zasebnosti

Če je vaša glavna skrb zasebnost in bi na balkonu ali terasi radi ostali skriti pred radovednimi pogledi z ulice ali sosednjega dvorišča, potrebujete neprosojno  zaveso. Skozi frfotajočo, tanko tkanino se namreč vse vidi in pričakovanja po intimi ne bi bila izpolnjena. Torej vaš zveznik bodo temnejši odtenki zaves.

Ujemajoče. Ko so zavesa, pohištvo, preproga in dodatki usklajeni, dobite imeniten zunanji ambient.

Dvig razpoloženja

Tisti, ki se vas dotakne romantičnost francoskih kavarn, kjer se ob plapolanju lahkotnih prosojnih zavesic spletajo najlepši poletni spomini, nimate kaj razmišljati. Pozabite na težke in temne zavese, kljub njihovi praktičnosti in trpežnosti bi vaša duša ob njih trpela. Lahkotnejše zavese so prava stvar in bodo po vaši meri harmonizirale zunanji prostor, kjer boste radi preživljali poletne popoldneve in večere.

Temnejši odtenki zaves in tkanine s potiski (črte, geometrični, cvetlični vzorci …) prinesejo na teraso dramatičen učinek.

Kako zavese namestiti?

Znanje zavese obesite na karnise oziroma palice, s katerih se tudi najlažje snamejo, ko ji boste konec poletne sezone želeli oprati in pospraviti. Še ena možnost pa je, da zaveso pritrdite oziroma pripnete na kavlje, podobno kot senčno jadro, vendar bo v tem primeru fiksirana in ne bo tako plapolajoča, kot so po navadi zunanje zavese, ko se v njih ujame poletni veter.

Fotografije: Pinterest