Narava se je odela v najčudovitejše barve, na sprehodih nam družbo delajo pisano cvetje in prijetni sončni žarki, pomladansko vreme pa je na plano zvabilo tudi tiste, ki se sicer raje zadržujejo na domačem kavču. Vrtičkarji so s polno paro zakopali v gredice, nekateri so že poprijeli za kosilnice, spet drugi pa so ob prihodu na vrt najprej spoprijeli z mislijo, da jih to leto čaka temeljita prenova terase.

Ni nujno, da imate na voljo prav veliko prostora, lahko je le balkon v stanovanju, pomembno je, da si ga uredite po svojih željah. Ustvarite prijeten kotiček na prostem, kamor se boste lahko zatekli v čudovitih dneh, ki so pred nami. Najsi ga namenite meditaciji, branju, piknikom in druženju s prijatelji, naj postane prostor, ki bo ujel nešteto čudovitih zgodb in spominov.

Preden se lotite oblikovanja, pa si preberite te nasvete strokovnjakov, ki vam bodo pomagali na poti do čudovitega zasebnega kotička. 

Brez rdeče niti ne gre

Ni potrebno, da se vsi kosi pohištva med seboj ujemajo, a kljub temu jih nekaj mora povezovati skupaj, bodisi material, barve, merilo, obdobje, stil … Če boste skušali sestaviti skupaj stvari z vseh vetrov, s tem najverjetneje ne boste dosegli želenega učinka, obstaja tudi možnost, da stvar enostavno ne bo delovala ali pa prostor sploh ne bo uporaben. Ne izberite kosov, ki bi jih sicer odpeljali na odpad, temveč premišljeno določite, kaj lahko uporabite, kaj je potrebno dokupiti in kaj lahko k ‘novemu videzu’ prispevate sami. Pri tem naj vas predvsem vodi udobje, saj konec koncev ne želite ustvariti kotička, po sedenju v katerem vas bo vse tiščalo?! 

Minimalizem ja, a ne skoparite pri pohištvu

Minimalizem je dobro premišljen oblikovni slog, ki ne pomeni varčevanja pri pohištvu, temveč izbiro pravih kosov, ki izstopajo po čisti obliki in stilu. Dobro razmislite, kakšen bo namen prostora, ga boste uporabljali za druženja v dvoje, velike piknik zabave ali meditacijo. Pomislite, kakšna so vaša pričakovanja. Tudi če se odločite za minimalistično oblikovanje, ne pozabite na kanček osebnosti, najsi bo kos keramike, rastlinje ali pa le blazina.

Dekor dieta ni priporočljiva

Pa smo tu! Prav detajli so tisti, ki poskrbijo za piko na i, zato imejte v mislih tudi številne dodatke, ki prostor naredijo bolj oseben, intimen, domač. Predstavljajte si, da v trgovini kupite čudovit kos zunanjega pohištva, bodisi bež, sive ali bele barve, zraven pa še mizico in nekaj stolov. Ponosno jih postavite na domačo teraso, naredite nekaj korakov nazaj in … nekaj manjka! Dodatki! Pri nakupu le teh imejte v mislih, da bodo bržčas izpostavljeni zunanjim vremenskim pogojem, pozimi pa jih lahko pospravite v klet. Prav tako poskrbite, da ne bodo prav dodatki vir slabe volje, v kolikor se umažejo, razbijejo, zato pri nakupu pomislite tudi na to.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Tudi brez rastlinja ne gre! Si predstavljate, kako mrtva bi bila terasa ali balkon brez enega samega lončka rastlinja? Če ne gre drugače, postavite nekaj lončnic na okensko polico ali pa vazo s cvetjem na sredino mizo. Razmislite tudi o rastlinah, ki oddajajo čudovit vonj, morda sivki, ki vas bo tudi spomladi spomnila na morske doživljaje.

Ni vsaka barva prava barva

Pri barvah naletimo na dve najpogostejši težavi: uporabljamo premalo barv ali pa uporabljamo napačne barve. Večina zunanjega pohištva je v nevtralnih barvah, kar pomeni, da ga je mogoče kombinirati na vse mogoče načine. Če prisegate na bolj živahen videz in bo prostor namenjen druženju, izbirajte med osnovnimi barvami, kot so rdeča, morda in rumena ter različnimi niansami le teh. Če je vaša želja ustvariti miren kotiček, kjer boste lahko meditirali ali popili kozarec vina, potem izberite katero izmed zemeljskih barv, da ne bo preveč monotono, dodajte tudi kakšen kos v bogato oranžni ali kraljevo modri.  V navdih so vam lahko tudi barve z vrta, morda vijolični irisi ali turkizna barva v bazenu. Ne boste zgrešili niti z rumeno. Za vse romantične duše pa so na voljo pastelni odtenki in umazano rožnata.

Foto: Pinterest