Strešne terase imajo zaradi svoje lege poseben čar. Umaknjene visoko pod oblake in s pogledi, ki objemajo mesto, so zatočišče miru sredi urbanega vrveža.

Načrt in ozelenitev

Ravne strehe so največkrat neizkoriščene, kar je škoda, saj ponujajo kar nekaj kvadratnih metrov prostora, ki se ga lahko spremeni v udoben kraj za sprostitev. Seveda je tako kot za opremljanje interierja tudi za strešno teraso potreben načrt, s čimer se izognete temu, da bi bilo pohištvo in dodatki na tako veliki površini izgubljeni in bi prostor učinkoval nepovezano. Zato naj bo ena prvih nalog ta, da teraso razdelite na posamezne kotičke, namenjene na primer sončenju, posedanju ter pripravi in uživanju hrane.

Te kotičke lahko med sabo ločite z rastlinami, kot so visokorasli bambus, nekatere trave ali pritlikava drevesa, ki jih posadite v lonce. Pustite jih, da zrastejo do primerne višine in s svojo zeleno barvo ustvarijo prijetno, zračno atmosfero, ne da bi pretirano omejevali terasne površine. Rastline bodo delovale tudi kot senca, zaščita pred vetrom in radovednimi pogledi.

Foto: Elvira Groot, Pixabay

Pohištvo

Tako kot zasaditev tudi pohištvo za strešno teraso izberite skrbno. Dnevne postelje, večje sedežne garniture, viseče mreže, zunanji naslanjači, gugalniki … naj bodo prvi na spisku, če želite ustvariti luksuzno oazo udobja in sprostitve. Dodatno pomislite še na zaščito pred soncem, denimo različne tende, senčnike ali pergole, ki bodo na strehi v hipu ustvarili občutek, kot da gre za otok v južnem Pacifiku. Strešna terasa je namreč zaradi izpostavljene lege običajno izdatno obsijana s soncem in brez zaščite pred žarki bivanje na njen čez dan sploh ne bi bilo možno. Istočasno senčniki – podobno kot zasajene rastline – varujejo pred pogledi s sosednjih višjih stavb.

Foto: Iraj Beheshti, Unsplash

Pravo vzdušje

Za avtentični sprostitveni občutek bodo na strešni terasi poskrbeli še naslednji dodatki: 1. lavanda, ki bo teraso odela v pomirjujoče vijolične odtenke in razširjala mediteranski vonj; 2. les in drugi naravni materiali, na primer kamni, ki prostor naredijo topel, domač; 3. voda, ki jo na teraso lahko pripeljete v obliki mini fontane; 4. za prijetne večere pa ne pozabite še na luči in ogenj. Luči so lahko v tla, ograjo ali pergolo vgrajeni LED trakovi, lanterne ali lučke na verigi, medtem ko ogenj na teraso prinesete v obliki sveč ali kamina.  

Foto: Kayra Sercan, Unsplash

Dodatni luksuz

Če vam vse našteto še ni dovolj za udobje in ne želite varčevati pri opremljanju strešne terase, lahko investirate še v zunanji jacuzzi, strešni vrt s pravo travo ali osvežujočo zunanjo prho. S temi dodatki boste teraso resnično personalizirali in jo  spremenili v luksuzni resort, ob katerem ne boste čutili potrebe, da bi na dopust hodili kamorkoli drugam.