Topli dnevi nas vabijo, da več časa preživimo zunaj. Da bo vaš zunanji kotiček še bolj prijeten in vabljiv, pa bodo poskrbele spodnje ideje.

Novo tlakovanje

Starih ploščic na balkonu ali terasi ni treba menjavati, saj lahko kar prek njih, na ustrezno podkonstrukcijo, položite novo tlakovanje – bodisi leseni pod ali pa plošče iz kompozitnih materialov, kot je WPC. Slednji je še posebej hvaležen, saj ne potrebuje vzdrževanja, a pozor: poleti se lahko zelo segreje! 

Uporabite barve

Prenove se lotite z barvami, olji in laki: osvežite staro leseno pohištvo in balkonsko ograjo, kovinski mizici pa namenite novo barvo. S tem jim boste podaljšali življenjsko dobo, vaš zunanji kotiček pa bo videti kot nov.

Foto: Pexels

Poskrbite za zasebnost

V vrtnih centrih ponujajo marsikatero rešitev za povečanje zasebnosti na terasah in balkonih – od zip rolojev do pregradnih sten in opor za plezalke. Večja zasebnost bo pomenila, da boste v svojem zunanjem raju še več in še raje uživali. 

Preproge in zavese

Veliko spremembo v uporabnosti terase lahko pomenijo tudi preprosti (in poceni) dodatki: balkon osvežite s preprogo iz vinila ali naravnih vlaken ter ga zastrite s preprosto prosojno zaveso. 

Foto: Unsplash

Zasenčite

Sedenje na žgočem soncu ni prav nič prijetno, zato poskrbite, da bo imela vaša terasa tudi nekaj sence. Za to ni treba postavljati pergol in nadstreškov – senčno jadro, bela kamuflažna mreža ali pa sončnik bodo zadostili namenu.

Dodajte rastline

Čeprav vaša terasa meji na prostoren vrt oziroma ima vaš balkon razgled na širna polja, je zunanji kotiček brez rastlin videti prav žalostno. Omislite si takšne, ki so odporne proti soncu in vročini in ki zlahka preživijo več dni brez zalivanja (tako vam zanje ne bo treba skrbeti, ko se boste odpravili na dopust). Postavite jih na tla, na mizo, na poličnik ali pa jih obesite s stropa.

Foto: Unsplash

Kot dekoracija: tekstil …

Da bosta balkon in terasa popolna, investirajte v velik prt in pisane blazine za zunanjo jedilnico ter udoben počivalnik, gugalnik ali zunanjo sedežno garnituro za zunanjo dnevno sobo. Tekstili v živih barvah bodo na vaš vrt vnesli veliko pozitivne energije, a ker niso odporni proti UV-žarkom, jih po uporabi raje pospravite. 

… in svetila

Za romantično noto na teraso postavite nekaj lantern in girland ter uživajte v svojem zunanjem raju tudi po sončnem zahodu.

Foto: Unsplash