Prenavljanje je obsežna naloga: poleg vseh oblikovalskih odločitev, o katerih sanjate že vrsto let, namreč obsega še koordinacijo in nadzor izvedbe gradbenih, inštalacijskih, obrtniških in mizarskih del. Da vam ne bi kaj ušlo, smo pripravili odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj o prenovi.

Ali lahko prenovo koordiniram in nadzorujem sam/a ali je bolje, da najamem arhitekta?

Morda se vam zdi, da boste z lastnim nadzorom prihranili nekaj denarja, a žal je pogosto ravno obratno. Arhitekt bo, še preden pade prva stena, poskrbel, da boste imeli nad projektom popoln pregled, saj vam bo v projektni dokumentaciji natančno določil kosovnico, postavil časovnico in skupaj s posameznimi izvajalci določil ceno prenove. Vsekakor pa se od arhitekta ne poslovite, ko v roke dobite končano projektno dokumentacijo. Ne glede na to, kako dobro je zastavljen projekt, izvajalci risbe včasih napačno interperirajo. In prav vsaka napaka lahko podre celotno zasnovo (vrata 10 cm bolj v levo se izvajalcu ne bodo nujno zdela ‘napaka’, a arhitekt ve, da to pomeni, da bo mizar moral prilagoditi po meri izdelano kuhinjo). Arhitekt, ki dodobra pozna projekt prenove, lahko na napake opozori in poskrbi za njihovo odpravo. Možno je tudi, da boste med prenovo naleteli na prej skrite težave (stare inštalacije, gnila strešna konstrukcija), ki bodo potrebovale takojšnjo rešitev. Arhitekt vam bo znal svetovati in se z izvajalcem dogovoriti o tem, kako najbolje postopati. Pomagal vam bo tudi pri koordinaciji izvedbe in poskrbel, da bodo posamezne faze izvedene znotraj proračuna in časovnega okvirja. 

Še niste prepričani, da potrebujete arhitekta? Berite dalje.

Kakšna je časovnica prenove?

Velikokrat se že v začetku uštejemo, ko načrtujemo časovnico prenove, saj je le-ta dolgotrajnejša, kot si sami predstavljamo. Najprej je potrebno izbrati arhitekta, ki bo ustrezal naši viziji, z njim uskladiti naše želje in proračun in podpisati pogodbo. Nato so na vrsti izmere obstoječega stanja, čemur sledi izris idejne zasnove, ki arhitektom po navadi vzame kak mesec časa. Ko se naročniki strinjajo z arhitektovo vizijo, se začne izdelava bolj natančnega projekta, kar traja še najmanj dodaten mesec. Načrtovanje vsebuje tudi konzultacije z drugimi strokovnjaki, npr. s strokovnjakom za stavbo dediščino, statikom in drugimi podizvajalci. Logistika koordinacije ogleda nepremičnine in pridobitve vseh potrebnih mnenj lahko trajajo še mesec in pol, nato je potrebno počakati na potrebna soglasja (čas pridobivanja se razlikuje od občine do občine). Ko ima projekt vsa pridobljena soglasja, se izdela projekt za izvedbo, ki vsebuje tehnične risbe, specifikacije, kosovnice in časovnice. Ta je podlaga za pridobivanje ponudb izvajalcev. Tudi ta faza traja približno mesec in pol. Ko podpišemo pogodbo z izvajalcem (ali izvajalci), je potrebno naročiti potreben material in uskladiti termine izvedbe. Šele nato se lahko začnejo dela.

Kako poskrbeti, da bo projekt ustrezal mojemu proračunu?
Tudi stanovanje arhitektke Ane Gruden ni brez kompromisov: tipsko kuhinjo je nadgradila z zanimivim pultom. Kakšnim? Oglejte si v video prispevku. (Fotografija: Primož Korošec)

Sanjski dom je potrebno zasnovati brez misli na proračun. Ko je celotna zasnova na papirju, pa se lahko začnejo pogajanja o (ne)pomembnosti posameznega posega ali materiala. Dražji masivni les lahko zamenjamo za furnir, večje, dražje ploščice za manjše in cenejše. Splača se, da v projektiranje že zelo zgodaj vpletemo izvajalca, ki nam bo podal realne cene izbranih elementov in po potrebi ponudil alternative. Tako boste vedno na tekočem z izdatki in izvedba bo ustrezala vašemu proračunu.

Kako izberem izvajalca?

Najprej se pozanimajte, če je vaš izvajalec trenutno zaseden. Če ni, je z njim nekaj narobe! Seveda tudi preveč dela ni idealno – da bi se kvalitetno posvetil vaši prenovi, mora imeti na razpolago dovolj časa. Nato ga povprašajte o njegovih tekočih projektih, o izkušnjah in referencah in jih primerjajte z vašimi potrebami in vizijo. Preverite tudi njegovo bilanco, saj bo izvajalec moral plačati nekatere stroške iz svojega žepa, še preden poravnate prvi račun. Če vam ne more garantirati poplačila svojih podizvajalcev, se lahko projekt ustavi ali pa vsaj zelo zavleče.

Je ceneje, če izvajalec dobavi ves material?

Praviloma. Izvajalec ima namreč velikokrat z dobavitelji sklenjene pogodbe, ki mu dovoljujejo posebne popuste in dobavne roke. Hkrati ste kot fizična oseba prepuščeni na milost in nemilost (maloprodajnim) dobaviteljem in že manjša napaka pri dobavi (napačne ploščice, premajhna količina) ali pa zamujeni roki dobave lahko celotno prenovo iztirijo in zamaknejo za nekaj dni ali celo tednov. 

Katere prenove se na dolgi rok najbolj splačajo?
 
V središču Planine pri Sevnici stoji hiša, ki je s posegom v pritličje gotovo pridobila na vrednosti. Več o prenovi, ki jo je vodil biro Arhimetrics, si preberite na povezavi. (Fotografija: Miran Kambič)

V idelanem svetu hišo gradimo ali prenavljamo z mislijo, da se bomo tu postarali. Vseeno pa ni vedno tako. Če se res moramo od hiše predčasno posloviti, si bomo čestitali, če smo v zadnjih letih uredili fasado, prenovili kuhinjo ali zamenjali kopalnico. Ti trije posegi namreč po analizah tržnikov najbolj dvignejo vrednost nepremičnini. 

Se moram med prenovo nujno izseliti iz stanovanja?

Če se le da, je odgovor pritrdilen. Tako bodo lahko izvajalci svoje delo opravili hitreje in učinkoviteje. Če boste med prenovo živeli v stanovanju, boste morali tudi vsakodnevno pospravljati za izvajalci in poskrbeti za alternativne oblike bivanja, kar je lahko precej stresno. 

Kako uravnotežimo trendovske odločitve z večnimi?

Vrednost vaše nepremičnine bo zrasla, če jo boste v prvi fazi kvalitetno arhitekturno osmislili. To pomeni, da se raje odločite za klasične končne tlake in obloge, vgradne omare, armature in večne kose pohištva, ki jih lahko nato nadgradite s trendovskimi kosi ali poudarki. Tako boste s svojim domom zadovoljni dlje, hkrati pa boste lahko lažje sledili trendom tako, da boste od časa do časa zamenjali lestenec ali sedežno garnituro. 

So nevtralni barvni odtenki še vedno najboljša odločitev za stene bivalnih prostorov?

Nevtralni barvni odtenki so najbolj obstojni in v vaš dom vnesejo občutek spokojnosti in umirjnosti. Seveda pa se je sam koncept nevtralnih barv v zadnjih letih popolnoma spremenil: nevtralna tako ne pomeni nujno belo, sivo ali bež – zdaj lahko mirno posežete po temno modri, roza ali antracitni in še vedno trdite, da gre za nevtral. Ker je v trendu tudi nevtralno pohištvo, je odločitev za bolj drzno stensko barvo včasih bolj pravilna, saj s tem prostor vizualno uravnotežite. Izogibajte se kontrastom in zasnujte barvno paleto v sorodnih tonih, s čimer boste ustvarili prav uglajene interierje. 

V trendu je celo črna barva. Kako v njej opremiti dom, si preberite v blog prispevku.

Barve, indukcijski štedilnik, število pečic, ročaji … Kakšna kuhinja je idealna?
V hiši na brežini (biroja Detajl in celota) je idealna kuhinja takšna s kar dvema indukcijskima ploščama in z delovnim pultom, ki ga je moč skriti v omaro. Preberite več. (Fotografija: Blaž Zupančič)

Nevtralne kuhinje so trenutno v trendu, a včasih je barvni dodatek tisto, kar bo kuhinjo zares naredil brezčasno. Morda namesto bele posezite po drugi nevtralni barvi, ali pa kuhinjo popestrite z zanimivim pultom v kamnu, lesu, inoxu ali teracu. Svet npr. osvajajo sanjske modre kuhinje.

Vse več ljudi se odloča za indukcijski štedilnik in so s svojo odločitvijo zadovoljni, spet drugi prisegajo na plin. Prednost indukcije je, da z njo pridobite nekoliko več delovne površine, saj lahko na ravni štedilnik odložite mariskatero stvar. Hkrati si vse več ljudi želi kar dveh pečic: seveda je odločitev osebne narave in temelji na vaši strasti do kuhanja, a v mislih imejte velikost vaše kuhinje in potrebe po shranjevalnem prostoru, ki se premosorazmerno manjša s številom vgrajenih kosov bele tehnike.

Brezročajna kuhinja vam bo omogočila lažje čiščenje, hkrati pa bo izgledala sodobno in minimalistično. Včasih pa ročaji dodajo tisti potreben oblikovalski element, ki bo vašo kuhinjo popestril in polepšal. Vsekakor se odločite za minimalistične ročaje, ki ne bodo šli iz trenda.

Koliko prostora potrebujem za kuhinjsko shrambo?

Minimalna globina za udobno kuhinjsko shrambo je 1,5 metra, kar nam omogoča 60 centimetrsko omaro in 90 centimetrov prostora za manipulacijo. Dolžina lahko variira, a priporočljivo je, da je shramba vsaj kvadratnega tlorisa. Premislite, če si lahko v obstoječi zasnovi privošlite vsaj 2,5 m2 prostora za ločeno shrambo, ali bi ta prostor raje namenili večji kuhinji.

Razmislite tudi o najbolj optimalni organizaciji kuhinjske shrambe. Nekaj nasvetov smo prirpavili v blog prispevku.

Koliko časa traja prenova kopalnice?

Čeprav se vam zdi, da bi kopalnica morala biti gotova v enem tednu, ni vedno tako. Svetujemo, da si za prenovo kopalnice vzamete vsaj mesec, če ne dva. Pri prenovi kopalnice namreč velikokrat naletimo na težave, ki zahtevajo dolgotrajnešjo sanacijo: včasih je potrebno sanirati vlago, drugič odkrijemo prastaro, svinčeno vodovodno napeljavo … Ker je kopalnico potrebno opremiti v strogem vrstnem redu, je lahko usoden že enodnevni zamik dobave tuš kadi, ki podre skrbno pripravljen urnik in zavleče že tako dolgo prenovo.

Majhe ali velikofromatne ploščice za kopalnico?

Velikoformatna keramika bo ustvarila bolj izčiščen prostor in ga optično povečala. Majhne ploščice pa lahko v prostor prinesejo potrebno teksturo, ki jo nato omilimo z izbiro sanitarne keramike. Velikoformatne plošče bodo ustrezna izbira, če je vaša kopalnica primernih dimenzij. Če boste namreč morali plošče rezati, boste ostali s kupom (dragih) ostankov, ki jih ne boste mogli ponovno uporabiti. Vredno je tudi razmisliti, če morajo biti talne ploščice res drugačne od stenskih. Enake ploščice po celotnem prostoru bodo namreč ustvarile bolj koherenten in enovit prostor, pravo malo oazo miru.

V Sloveniji stoji hiša, katere mere so prilagojene dimenzijam velikoformatnega keramičnega tlaka. Odlikujejo jo spektakulatni razgledi na pohorsko hribovje in sodobna arhitektura. Več o njej si oglejte v prispevku.

Katere kozmetične popravke si lahko privoščite, če ne želite popolne prenove?
Žepno stanovanje v Mariboru je za svoj privlačen izgled potrebovalo le nekaj barvnih poudarkov. Preberite več.

Barva odločno pripomore k izgledu vaših prostorov. Za najmanj denarja boste dobili največji učinek, stene pa lahko prebarvate celo sami. Premislite tudi o menjavi tlaka, zaves, svetil, prebarvate pa lahko celo leseno kuhinjo

Kdaj naj začnem z načrtovanjem vrta?

Pravični odgovor je: zgodaj! Večina ljudi se s krajinsko arhitekturo začne ukvarjati šele, ko je njihov interier že izdelan, kar lahko omejuje zunanjo ureditev. Če oba dela načrtujemo hkrati, lahko bolj celovito zastavimo projekt in ustvarimo dom, ki bo fluidno prehajal iz zunanjih v notranje prostore. Hkrati pa lahko pravilno zasnovan vrt pripomore, da arhitektura resnično zablesti, zato je vredno o vrtu razmišljati že v zelo zgodnji fazi načrtovanja prenove.

Kako je družina z vključitvijo arhitektov in oblikovalca vrtov pridobila na vrt razširjen bivalni prostor, si preberite v prispevku o hiši v ljubljanskem predmestju.

Zanima me trajnostnost, pa ne vem, kje začeti.

Ustvarjanje doma pomeni tudi ustvarjanje prijetnega prostora za bivanje, ki bo enakomerno zadovojil vse vaše čute. Jutranja svetloba, ki vas nežno prebudi; družinsko kosilo na naravno osenčeni terasi; večerno kramljanje pred prsketajočim kaminom; zadnji pogled na oblačno nebo, preden se odpravimo na sprehod. Vsi ti dražljaji prihajajo neposredno iz narave in naše ugodje je odvisno od spreminjajočih se naravnih pogojev. Za trajnostno bivanje moramo poskrbeti, da nam poleti v stanovanju ne bo prevroče in pozimi premraz; da bo stanovanje zadosti naravno osvetljeno; da bomo znali ujeti deževnico in jo uporabiti za pranje perila ali zalivanje vrta; da je dom natančno ukrojen našim realnim potrebam. Tako se bomo izognili inštalaciji drage tehnologije (klime, rekuperacije, ogrevalnih sistemov ipd.), ki bi nam večno prilagajala klimo v našem prostoru (to lahko zelo dobro naredijo že premišljen tloris, zunanja senčila ali vegetacija) in prevelikim obratovalnim stroškom (voda, elektrika, energenti). Če vzpostavimo dom, ki bo povezan z naravo, smo vzpostavili trajnosten dom.

Hkrati z načrtovanjem trajnostnega doma razmislite tudi vzpostavitvi sistema za dom brez odpadkov.

Naslovna fotografija: Pixabay