Mnogo ljudi vidi arhitekte kot nepotreben strošek, ki se zažira v njihov skrbno odmerjen proračun za gradnjo, nakup ali prenovo. Zakaj torej - ob poplavi ponudb tipskih hiš in na spletu dosegljivih nasvetov in lepih fotografij - sploh investirati v izdelavo projekta?

Arhitekti so strokovnjaki, izurjeni na številnih področjih
Harmonična notranjost, skladnost materialov in prilagojenost na specifičen način bivanja. (Vila Mravljevi, A-Biro, foto: Nina Kurnik)

Če imate prijatelja arhitekta, potem veste, da je dober opazovalec – na sprehodu po mestu vas bo opozarjal na zanimive ulične svetilke, popeljal vas bo v najbolj zanikrno trgovino in iz nje odšel z unikatno starino, za rojstni dan vam bo podelil nekaj osebnega, česar si sami nikoli ne bi privoščili, in vedno bo imel izdelano mnenje o kulturnih in političnih temah. Arhitekti so namreč izjemno natrenirani v treh stvareh: prvič, so dobri opazovalci in hitro opazijo detajle, ki odločno pripomorejo k estetiki celote; drugič, zaradi svojega konstantnega dela z ljudmi so dobri poslušalci in si zapomnijo še tako majhne detajle v pogovoru (kot npr. da je soseda letos na vrt zasadila potonike, ki bi, mimogrede, odlično dopolnile vašo vrtno zasaditev); in tretjič, izurjeni so v iskanju odgovorov na številne probleme (pa naj bo to izbira tekstila za vaš novi kavč ali postavitev objekta na težko parcelo).

Zato imajo arhitekti vedno pripravljen odgovor navaša vprašanja – izkoristite jih.

Arhitekti s sistematičnim pristopom pretvorijo vaše želje v praktične rešitve znotraj določenega budžeta
Arhitekt bo objekt oblikoval skladno z vašim življenjskim slogom, pri tem upoštval vse tehnične omejitve in hkrati ustvaril celovito, estetsko podobo. (BCR arhitektura: Počitniška hiša Martuljek, foto: Miran Kambič)

Prvi sestanek z arhitektom je v večini namenjen poslušanju. Arhitekti želijo vedeti, kako živite, s čim se ukvarjate, kaj vam nariše nasmešek na ustnice in česa ne prenašate; kakšna je vaša socialna in družinska dinamika in koliko vam pomenijo različni aspekti bivanja, kot so prehranjevanje, preživljanje časa v naravi ali pa ukvarjanje s športom. Glede na pogovor predlagajo prostorsko rešitev, ki ne le da omogoča vaš opisan življenjski slog, temveč ga celo spodbuja. Da boste večkrat povabili prijatelje na obisk, vam bo arhitekt predlagal kuhinjo, ki se s pomičnimi paneli zapre, da vam ne bo potrebno vsakič pospravljati. Da boste več časa preživeli v stiku z naravo, bo zasnoval velik bivalni vrt, ki bo – ne da bi se vi tega sploh zavedali – postal središče vašega doma. Vse elemente vašega življenja bo preko sistematičnega pristopa organiziral znotraj tehnološko urejene in racionalne strukture, ki bo poleg vsega upoštevala tudi vaš budžet.

Arhitekti predvidijo, česar vi ne
Prostor kot sistem, odraz številnih impulzov. (Mojca Gregorski: Stanovanje GL, foto: Miran Kambič)

Arhitekti so naučeni gledati na svet kot na medsebojno povezan sistem, zato lahko v njem predvidijo napake, še preden so le-te sploh materializirane. Če so obrtniki in gradbeniki predvsem usposobljeni za svoj specifični del nalog (in vas lahko opozorijo na napake pri elektični napeljavi, na primer), pa arhitekti predvidijo večjo sliko – od tega, kako se bo vaš novi dvosed vključil v estetiko celote, pa do tega, kako bo razvod inštalacij vplival na vaše kasnejše možnosti adaptacije hiše. Skozi konstantno uravnavanje vseh impulzov pri procesu projektiranja hiše, je arhitekt sposoben ustvariti uravnotežen in stabilen sistem, ki vam bo nudil zanesljivo ogrodje za prihodnost.

Arhitekti poznajo zakonodajo, predpise in urbanistične omejitve
Hiša v Stari Fužini bi morala biti orientirana drugače, a so arhitekti s strokovnimi utemeljitvami prepričali lokalne urbaniste, ki so dovolili postavitev, ki omogoča najlepše razglede. (Skupaj arhitekti: Hiša v stari Fužini, foto: Janez Marolt)

Niste prepričani, če morate za predvideno adaptacijo zaprositi za gradbeno dovoljenje? Ne veste, če je možno hiši dodati mansardno nadstropje? Bi želeli objekt orientirati v smeri sever-jug in ne vzhod-zahod, kot je predvideno v lokacijski informaciji, pa ne veste, kako bi smiselno argumentirali in predstavili svoje želje lokalnim urbanistom? Arhitekt gotovo ve.

Arhitekti so predani lepoti
Uravnotežene barve, skladni materiali, precizen stil … Bi znali sami ustvariti takšen ambient? (Špela Kokalj: prenova meščanskega stanovanja, foto: Matic Eržen)

Kljub temu, da smo preko interneta, revij in knjig konstantno obkroženi z lepimi podobami, ne zmoremo vsi njihovega ustvarjanja. Kako npr. razčleniti okno, da bo estetsko dopolnjevalo fasado hiše? S katero barvo združiti leseno opaženo steno, da bo prostor zasijal? Arhitekti iščejo popolnost, uravnoteženost in lepoto na vsakem koraku in nič jih ne bo razveselilo bolj, kot se jim boste pri ustvarjanju lepih prostorov pridružili.

Je arhitektova cena ekonomsko upravičljiva?

Cena projektne dokumentacije na tržišču niha (odvisno od ponujene storitve), navadno pa je izražena v odstotkih celotne investicije: za celotno projektno dokumentacijo preproste enodružinske hiše boste tako odšteli približno 2% celotnega proračuna, za kompleksno zasnovo notranje opreme pa 5%. Kaj boste za to ceno dobili, je seveda odvisno od izhodiščnega dogovora, gotovo pa vam bo prihranjen marsikateri strošek zaradi napačnih odločitev.

Kako izbrati arhitekta?

Najprej si napasite oči v našem arhivu in izberite slog, ki vam najbolj ustreza. Nato kontaktirajte izbranega arhitekta in se pogovorite o možnosti sodelovanja – priprava ponudbe in prvi stik sta namreč brezplačna in brez kasnejših obveznosti.