Stanovanje GL – minimalna prenova za maksimalen učinek

Arhitektka Mojca Gregorski, je o projektu prenove stanovanja povedala, da se je z veseljem spoprijela s težkim izzivom, ker le-ti po navadi vodijo v najboljše rezultate. Imela je prav - ljubljansko stanovanje je po njenem posegu neprepoznavno.

0

Stanovanje je bilo pred prenovo majhno, temno in pregrajeno; da bi ga preobrazili v sodoben dom, ki ustreza standardom sodobnega bivanja, je arhitektka Mojca Gregorski predlagala več manjših posegov, ki so stanovanje optično povečali in ustvarili povezano in celovito bivanjsko okolje.

Sprva so porušili steno, ki je delali stanovanje na severni in južni del. Osrednji prostor je zdaj osvetljen z obeh strani in zato deluje zračnejši, svetlejši in – zaradi dvojne kvadrature – tudi prostornejši. Oknom na balkon so odstranili parapet jih zamenjali s panoramskimi vrati, kar v prostor spusti še več svetlobe. Najpomembneje pa je, da so izkoristili prav vsak kotiček stanovanja tako, da so odstranili površino hodnika, s čimer so pridobili prostor za večjo kopalnico in dnevni prostor.

Le-ta je namreč redko v uporabi, zato je nekoliko umaknjen iz osrednjega, dnevno-bivalnega prostora. Lastnika sta namreč prava gurmana, zato večino časa preživita v kuhinji in za jedilno mizo, ki sta v tlorisni zasnovi dobili osrednji prostor. 

Z vsemi posegi je nastal en sam prostor, ki pa ga je možno pregraditi v več ločenih sob. Omare, ki so nanizane pravokotno na okenske odprtine, v sebi namreč poleg vse tehnologije in inštalacijskih razvodov, skrivajo tudi drsne stene, s katerimi je mogoče prostore po potrebi pregraditi.

Arhitektura: Mojca Gregorski, u.d.i.a.

Stanje pred prenovo:

Stanje po prenovi:

Fotografije: Miran Kambič

Prejšnji članekIlovnata hiša na Klancu
Naslednji članekSožitje tradicionalnega Krasa in sodobnega oblikovanja
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.