Arhitektka Špela Kokalj je zasnovala obnovo podstrešnega stanovanja v secesijski hiši sredi Ljubljane.

Tu so pročelja uličnih fasad okrašena z mehko oblikovanim ometom, vhode krasijo kovani detajli na vratih, tehnološko dovršeni stekleni nadstreški nad vhodi v pomembnejše objekte pa so pika na i oblikovanja v obdobju secesije.

Notranja oprema prenovljenega stanovanja v enem izmed takšnih objektov je zgodba kontrastov: črne in bele, kovine in lesa, sijajnih in mat površin, gladkega in strukturiranega, starega in novega. Vse to se namreč prepleta na zgolj 70 m2 površine v dveh etažah.

V spodnji etaži se nahaja bivalni prostor, v zgornji etaži pa je spalni prostor; do rahlega višinskega zamika pride še med kuhinjo in jedilnico ter dnevnim prostorom, ki so ločeni s tremi stopnicami. Visoke viseče stopnice delno zakrivajo oz. odkrivajo pogled z zofe proti jedilnici in vabijo višje v spalni del.

Stanovanje je bilo v celoti očiščeno dotrajanih elementov. Od obstoječega je ostala le zunanja lupina ter nosilna konstrukcija, ki pa je v novem stanovanju postala pomemben del ambienta – opečnati steni sta bili očiščeni ometa, fuge med opekami na novo zapolnjene, barva pa osvežena s protiprašnim premazom. Enako je bila obdelana nosilna konstrukcija strehe. Lesene strešne zveze so vidne, peskane in zaščitene s premazom.

Ročno izdelano pohištvo je izdelano iz sto let starega masivnega lesa smreke in macesna, ki je zaživel novo življenje kot izbrani kosi notranje opreme.

Fotografije: Matic Eržen

Arhitektura: Špela Kokalj, u.d.i.a., 2016