Na hribu, posejanem s trtami ter sadnim drevjem, med Vipavsko dolino na eni ter Kraško planoto na drugi strani, se vije idiličen gručast zaselek Mravljevi. Tam stoji prenovljena vila, namenjena sprostitvi in užitku.

Na parceli je nekoč stala stara stanovanjska hiša z gospodarskim poslopjem. Slednje je bilo zaradi dotrajanosti porušeno, stanovanjska hiša pa obnovljena v apartmajski kompleks s tremi sobami, dnevnim prostorom, jedilnico, kuhinjo in vinsko kletjo. Na mestu gospodarskega poslopja zdaj stoji nova hiša, ki arhitekturno dopolnjuje in nadgrajuje kompozicijo, v njej pa so umeščeni skupni prostori, prostori za oddih in savna. Gre torej za dva počitniška objekta – manjši je namenjen dvema gostoma, večji pa jih lahko sprejme šest.

Kraška hiša s panonsko dušo

Starejši objekt, tipičen predstavnik avtohtone kraške arhitekture, je skoraj v celoti ohranil svojo zunanjo podobo. V notranjosti pa nas nemudoma očara z razkritimi, že skoraj pozabljenimi tehnikami gradnje: vidnimi detajli lesenih nosilcev, golimi zidanimi stenami in prekladami iz kamnitih zloženk. Zanimivost pa so gotovo z glino ometane stene, sicer bolj značilne za prekmursko arhitekturo, ki ustvarjajo odlično mikroklimo in še poudarjajo občutek domačnosti.

Sodoben objekt, ujet med dve kamniti steni

Pomožni objekt, ki služi kot depandansa obstoječi apartmajski vili, pa izraža popolnoma drugačen karakter. Kot osnovni zunanji gradnik je bil uporabljen kamen, ki je ostal na parceli po rušenju starega gospodarskega objekta. Med kamniti steni pa je vstavljen sodoben betonski volumen, ki previsi čez kraško teraso in z obojestransko zasteklitvijo prepušča poglede s ceste na naspoti ležečo dolino. V notranjosti ne moremo spregledati visečega kamina; pritegne nas tudi razgled na Kraško planoto, ki se ponuja skozi veliko panoramsko okno. Pohištvo v obeh objektih je kombinacija starega in novega, oblikovalskega in preprostega. Tako lahko znotraj iste celote ugledamo prostostoječi umivalnik svetovno znanega oblikovalca Phillipa Starcka ter posteljni okvir, zbit iz palet.

Tik pod objektom je umeščen moderen prelivni bazen, kjer gostje lahko uživajo v zasebnosti in ugodju. Obiskovalec nehote začne razmišljati, če ne bi vsaj del svojih prostih dni preživel v tej čudovito obnovljeni vili in užival v miru in udobju, ki ga ponuja; hkrati pa izkoristil možnost, da lahko že nekaj minut vstran doživi prostranost Krasa in gostoljubnost Vipavcev.

Arhitektura: A-Biro

Fotografije: Nina Kurnik

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA