Na internetu ste zagotovo kdaj navdušeno klikali fotografije stanovanj in ob tem vzklikali, kako bi se z veseljem preselili vanje. Najbžr ste tatakrat pomislili, da imajo tako imenitne domove tudi pri nas, natančneje v Mariboru.

Še predno so zacveteli zvončki in ozelenele krošnje v uličnem drevoredu, se je nekega sivega zimskega popoldneva Anja Tomanič, mlada fotografinja in grafična oblikovalka iz Maribora, odpravila na ogled prazne garsonjere v večstanovanjski zgradbi. V ulici, ki je le nekaj minut hoda od jedra štajerske prestolnice, so vanjo zrla siva in razpokana pročelja, a se ni pustila pregnati. Ustavila se je pred hišo z rumeno fasado in vstopila.

V garsonjeri, ki meri zgolj 32 kvadratnih metrov, ni bilo niti enega kosa pohištva, temveč le praznina in hladen pogled belih sten. Nasprotja se privlačijo, pravi ljudski rek, majhnost, praznost in tišina stanovanja so na Anjin obraz priklicale skrivnosten nasmeh. Stanovanje se je ponujalo kakor tabula rasa, nepopisan list, ki hrepeni po dotiku, barvanju, pisanju, igranju … Kupila ga bom, je bila odločena. In prav to je naredila.

Na sledi domačnosti

Praznina je dala priložnost ideji. Ne eni, temveč nešteto idejam, ki so se v tisočih utrinikh novi lastnici pojavljali pred odprtimi ali zaprtimi očmi, podnevi in ponoči. Takoj je vedela, kakšno vsebino bo dala malemu stanovanju. “Minimalizem, ki ga nešteti zagovarjajo, meni ne ustreza. V njem vidim lepoto, a v takšnem prostoru se ne počutim dobro. Zase želim prostor, iz katerega lahko črpam ustvarjalno enegrgijo za svoje delo. Ureditev majhnega prostora je izziv, sploh z vrelcem idej. Želela sem ustvariti urejeno zmešnjavo, se lotiti DIY-projektov ter prepustiti domišljiji prosto pot.” Občutek domačnosti in praktičnost sta bila njeno glavno vodilo pri opremljanju doma.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA