Nastopila je sezona vkuhavanja sadja, priprave marmelad, kompotov, sirupov, omak in drugih vložnin, ki nam bodo še kako prav prišle v zimskem času. Viški zelenjave in sadja, ki nam ga nudi domači vrt ali sadovnjak, so tako idealni za pripravo shrankov. A nekaj kozarcev marelične in nekaj kozarcev slivove marmelade, nekaj steklenic metinega sirupa, pa kozarci breskovega kompota in paradižnikove mezge – vse to potrebuje v našem gospodinjstvu dodaten prostor.

Včasih ni bilo meščanske ali podeželske hiše brez »špajze«, danes pa so shrambe v sodobnih stanovanjih redkost. Največkrat jih nadomeščajo omare, hladilniki in kleti. Stanovanja v naseljih imajo prostor za shranjevanje ozimnice na voljo v kleteh, vendar živila v tem primeru niso pri roki. Tako moramo po stopnicah v klet, kjer hranimo tisto, za kar v kuhinji ni ne prostora ne primernih razmer.

Vsaka gospodinja si želi ločen prostor – kuhinjsko shrambo, kjer bo imela prostor za shranjevanje ozimnice in večje zaloge osnovnih živil. Če svojo hišo premišljeno načrtujemo, lahko predvidimo dovolj veliko, zračno in svetlo shrambo. Prostor lahko umestimo tik poleg kuhinje, ali pa ga predvidimo v kletnem delu, če je hiša podkletena. Za shrambo je najustreznejša lega na severu ali vzhodu.

Pred ureditvijo shrambe si naredimo preprosto skico razporeditve v njem, saj bomo le tako prostor najbolje izkoristili. Shrambe so največkrat majhni prostori, nekaj dodatnega prostora pa lahko pridobimo tako, da namesto navadnih vrat izberemo drsna vrata. V shrambo namestimo regale, ki naj segajo od tal do stropa, da dobimo kar največ prostora. Izberimo regale, ki imajo po višini prilagodljive montažne police in ki imajo glede na namen uporabe zadostno nosilnost. Pri tem ne smemo pozabiti, da med regali potrebujemo vsaj 90 cm širok prehod, ne glede na globino polic. Ta prehod nam bo omogočal dovolj prostora, da se lahko obrnemo, sklonimo in sežemo po izdelkih. Če je mogoče, razporedimo police po vseh stenah, zagotovo pa na obeh nasproti stoječih. Regali naj bodo iz okolju prijaznih materialov, barve pa svetle in nevtralne, kot so bela, bež in svetlo siva.

Na police namestimo praktične lesene in zračne zaboje, pletene košare ali košare iz žičnate mreže. Uporabimo lahko tudi plastične zaboje, ki so za vzdrževanje najbolj enostavni. Ko se bomo lotili čiščenja shrambe, bomo košare z vsebino vred hitro in zlahka potegnili iz polic in jih tako enostavno počistili. V shrambi si lahko omislimo tudi obešalnike, kjer bomo sušili dišavnice, ter druge elemente, ki bodo poskrbeli, da bo shramba pregledna in da bo v njej moč zlahka najti, karkoli iščemo.

Tla v shrambi naj bodo enostavna za vzdrževanje, saj se ne moremo izogniti možnosti, da se nam kateri od shrankov ali steklenic prevrne in razbije na tleh. Na tleh shrambe imamo postavljene različne košare in gajbice, v katerih hranimo svežo zelenjavo, kot so krompir, čebula, česen, zato morajo biti tla odporna na vlago in udarce. Prav zato so v shrambi najprimernejša betonska ali s keramiko obložena tla, ki ostanejo hladna tudi v poletnih mesecih. Živila bodo dlje časa uporabna, če bomo v shrambi zagotovili temperaturo med 15 in 21 °C.

Prostor naj ima okno, najbolje če je nameščeno nasproti vratom, tako da je shrambo mogoče dobro prezračiti. Če tega nima, moramo zagotoviti zanesljiv sistem prezračevanja, bodisi skozi zračni jašek ali zračnik, ki vodi neposredno skozi zid do svežega zraka na prostem.

Poskrbeti moramo tudi za primerno razsvetljavo, še posebej, če v shrambi ni oken.

Nekaj nasvetov za dobro organizirano shrambo
  • Živila v shrambi razporedimo tako, da so tista s krajšim rokom uporabe spredaj, živila z daljšim pa v ozadju. Na ta način bomo hrano porabili pravočasno in na živila ne bomo pozabili.
  • Tla in police shrambe naj bodo vedno čisti. Če se nam karkoli razlije ali raztrese, to čim prej pospravimo ali pobrišimo, saj bomo v nasprotnem primeru pritegnili škodljivce.
  • K dobri organizaciji pripomorejo označbe in nalepke z napisi. Dekoriramo jih lahko tudi z lepilnimi trakovi (washi tape).
  • Ker so na policah nameščeni različno visoki izdelki, ostane med policami veliko praznega prostora. Tega lahko zapolnimo z žičnimi košarami, ki imajo posebne nastavke za obešanje in omogočajo boljši vertikalni izkoristek prostora.
  • Preden jeseni napolnimo shrambo z novimi vložninami, preglejmo in odstranimo vse, kar se je sčasoma nabralo in mnogokrat ne sodi v shrambo.

Vir fotografij: Pinterest