Oblikovalci vrtov se običajno srečujejo s pravokotnimi parcelami. Ko jih ob kakšni hiši preseneti trikotni prostor za vrt, so nenadoma postavljeni pred velik izziv. Na trikotnem vrtu je treba zaobiti marsikatero oblikovalsko pravilo in uporabiti domišljijo.

Oblikovalec vrtov Tomaž Bavdež je na parceli nenavadne oblike zasnoval geometrijski vrt, poln mehkobe, razgibanosti in udobja. S trajnostnimi rešitvami je poskrbel, da vrt ne potrebuje veliko vzdrževanja. Svoj pečat so hiši dodali arhitekti, ki so stavbo fluidno povezali z vrtom.

Vrt kot sopomenka druženju, igri in zdravemu načinu življenja

Naročniki, mlada družina, je želela vrt, primeren za druženje in igro otrok, ki bi ga bilo lahko vzdrževati, hkrati pa na njem pridelati tudi nekaj sadja in zelenjave. Tomaž Bavdež je vrt razdelil na tri segmetne: prvi, namenjen druženji in igri, je tlakovan z betonskimi ploščami in opremljen s senčnico in letno kuhinjo. Tu, v zunanji sobi, se lahko družina poleti zadržuje cel dan. Drugi segment je trata s sadnimi drevesi in okrasnimi rastlinami, kjer dominira mnogodebelna breza. Tretji segment pa je zelenjavni vrtiček, vzpostavljen v večih dvignjenih gredah, ki so ne le bolj praktične za obdelovanje, pač pa tudi prijetne na pogled.

Funkcionalna zasnova in navezava na vrt sta bili osnovni nalogi arhitektov

Ko so SoNo arhitekti prvič vstopili v hišo, je bila le-ta znotraj gola. Sprva so hišo bolje povezali z njenim obsežnim bivalnim vrtom, tako da so povečali zasteklitve in porušili parapete v bivalnem prostoru. Nato pa so zasnovali še celotno notranjo opremo: od zaključnih tlakov pa do pohištva. Večino so opremili v večni, elegantni črno-beli barvni kombinaciji.

Hkrati so načrtovali razporeditev prostorov in se domislili izvirnih rešitev za vsakdanje zagate: skrili so inštalacije, jaške in zaobljene vogale; tudi garažo opremili tako, da je prijetna na pogled; v utility pa iz nadstropij speljali jašek za umazano perilo.

Ureditev vrta: Tomaž Bavdež

Interier: SoNo arhitekti

Fotografije: Ambienti, Žiga Lovšin