Slovenija je polna čudovite arhitekture. V uredništvu Ambientov se trudimo, da bi jo zabeležili in v najlepši lučl predstavili našim bralcem in gledalcem. Danes smo na kup zbrali 15 najlepših slovenskih hiš v lesenem fasadnem ovoju.

V Sloveniji je les kot fasadni material izjemno priljubljen in nič čudnega – smo tretja najbolj gozdnata država v Evropi in les je avtohtoni gradnik naše arhitekture. V zadnjih letih so se lesene fasade tudi tako tehnološko izpopolnile, da je njihovo vzdrževanje vedno lažje (letno brušenje in barvanje ni več potrebno!), naravna patina lesa pa zagotovi, da se fasada lepo stara in skupaj s prebivalci piše zgodbo hiše.

Pa poglejmo, katere slovenske lesene fasade so nas navdušile.

Alpski skedenj, OFIS arhitekti. Foto: Tomaž Gregorič

Stari skedenj, nekoč namenjen spravilu živine, orodja in strojev, je pod taktirko OFIS arhitektov dobil novo funkcijo. Zdaj je prelepa turistična namestitev, ki pa navzven deluje popolnoma enako kot prej. Kako to? Arhitekti so pred prenovo odstranili deske in strešnike s skednja, objekt konstrukcijsko sanirali, razpeljali inštalacije in izolirali fasado in streho, nato pa iste deske pribili nazaj. Tam, kjer so zdaj po novem okna, so v deske zvrtali luknje, ki prepuščajo ravno dovolj svetlobe za intimno vzdušje v interierju. 

Hiša Pintar, Nava arhitekti. Fotografija: Miran Kambič

Enodružinska hiša, ki prav tako stoji ko na Gorenjskem, ima zanimiv lesen fasadni detajl: čeprav je fasada lesena, bo skozi čas hiša dobila povsem drugačno – pisano in nenavadno – zunanjo podobo. Fasada je namreč sestavljena iz vgrajenih poličnikov, ki predstavljajo ogrodje za številne drobnarije, ki jih pri delu na vrtu oziroma uživanju na prostem potrebuje družina.

Hiša Vrhe, Styria arhitektura. Fotografija: Miran Kambič

Hiša Vrhe, v dom preobražen nekdanji skedenj, je prejel nagrado Zeleni svinčnik. Restavrirana lesena fasada objekta in njeni konstrukcijski detajli pričajo o mojstrstvu, smislu za estetiko in poznavanju statike starih koroških graditeljev. Tako lahko občudujemo številne križe, čipke in diagonalne preplete desk, ki krasijo stekleni ovoj notranjosti. 

Počitniška hiša v Kranjski Gori, Prima arhitektura. Fotografija: Matevž Paternoster

Počitniška hiša v Kranjski Gori s horizontalnimi letvicami mehko objame hišo in jo zaščiti pred vlago, vetrom in soncem. Letvice, ki potekajo od strehe brez kapi pa vse do tal, bodo sčasoma pridobile naravno sivo patino, ki bo poskrbela za zaščito lesa – tudi v najtežjih vremenskih razmerah.

Hiša Šentjakob, GASER arhitektura. Fotografija: arhiv biroja

V Šentjakobu v Ljubljani stoji hiša z drzno leseno fasado – vsi dinamični, enokapni volumni, ki sestavljajo to čudovito enodružinsko hišo, so namreč oblečeni v diagonalno pritrjene lesene letvice. 

Hiša-dimnik, Dekleva Gregorič arhitekti. Fotografija: Flavio Coddou

Hiša-dimnik, kot so to nenavadno domačijo poimenovali njeni avtorji, je v celoti oblečena v oljen macesen – lesena je tako fasada kot ozki pasici dvokapne strehe. Hiša, ki sicer navzven deluje temna in skrivnostna, je prava oda osrediščenemu in osmišljenemu bivanju.

Vikend na severnem Primorskem, studio Pikaplus. Fotografija: Miha Bratina

V počitniškem objektu na severni Primorski, nagrajenim z nazivom Naj lesena hiša leta 2016, je le del fasade lesen. A ta del je kompleksen in večfunkcijski. Tako je prvi sloj lesena čipka, poravnana z robom strehe, namenja senčenju objekta; drugi sloj je lesena fasada, ki objame ne le zunanjo teraso, pač pa se nadaljuje tudi v interierju; končno pa so tu še dinamična vrata, ki zaprejo panoramsko steno v času, ko lastnikov ni doma. 

Hiša pod Karavankami. Kombinat arhitekti. Fotografija: Janez Marolt

Lesena fasada v domu dveh generacij pod vznožjem Karavank, je oblikovana trojno: pritličje je – kot priteče gorejski hiši – trdno, betonsko; drugo pritličje je oblečeno v strukturirano letvičasto fasado, ki ponavlja strukturo konstrukcije obeh obodnih gangov; zatrep pa je oblečen v gladko leseno opno. 

Vikend v Kranjski Gori, Plusminus30. Fotografija: Miran Kambič

Vikend v Kranjski Gori nima strešne kapi, kar pa ne pomeni, da je bila to ovira za leseno fasado. Siva patina, ki že nakazuje točke največjih vremenskih udarov, bo les dodatno zaščitila pred staranjem. Horizontalne letvice se zavijejo tudi navznotr, v vdrto teraso ob panoramski steni, kjer ustvarijo topel objem njenim prebivalcem.

Hiša Mlačevo, 3biro. Fotografija: Miran Kambič

Lepo leseno hišo v Mlačevem na najbolj izpostavljenih mestih ščiti cementna obloga. Njena mehka, lesena fasada se odpre šele pri vhodu: za konstrukcijsko čipko, ki podpira previs strehe.

Hiša brez hodnikov, kombinat arhitekti. Fotografija: Matjaž Tančič, Klemen Ilovar

Vertikalne lesene letvice hiše brez hodnikov se zaključijo s tankim pasom pločevine, ki nakazuje prehod v strešno kritino. Nežen ritem tankih letvic ustvarja mehko oblogo.

Hiša na Poljanah, 3biro. Fotografija: Miran Kambič

Dinamičen ritem deščic, ki oblagajo hišo na Poljanah, daje občutek, kot da gre za skupaj zbito leseno fasado skednja. Šele prefinjeni detajli (in prelepa notranjost) pa dajo vedeti, da gre predvsem za dom lastnikov z veliko kulturo bivanja.

Počitniška hiša na Pokljuki. Fotografija: Frelih in lastniki

Lesene fasade pridejo v številnih oblikah, najbolj iskrena pa je sevda tista, kjer je fasada obenem tudi konstukcija hiše. Prenovljena lesena hiša na zavarovani Pokljuki ima fasado iz lesenih brun pobarvano na sivo. Čudovito!

Počitniška hiša, Kombinat arhitekti. Fotografija: Janez Marolt

Na vrh stare zidanice je novi lastnik postavil lahko, montažno bivanjsko enoto. Povsem je oblečena v les: ko odide iz vinograda, lahko z lesenimi paneli zapre vsa okna in balkone. Fasada pa ima še tehnično zanimivost: preden so jo postavili, so letvice kemično postarali. Tako lastniku ne bo potrebno gledati, kako se hiša postopoma stara.

Hiša s plezalno steno, Gril Kikelj arhitekti. Fotografija: Boštjan Kikelj

Velika fasadna površina nadstropja samooskrbne hiše je razbita s strukturo lesenih letvic. Zdaj deluje kot hišica na drevesu. Fasadne letvice se okoli balkona podaljšajo še v zaščitno ograjo.

Les je lep. Preberite več o izbranih hišah na posameznih povezavah.