Pokljuka je ena izmed naših bolj priljubljenih turističnih destinacij. V zavetju gozdov in pod mogočnimi vršaci si človek zares lahko odpočije in naužije svežega zraka. Danes si bomo v tem idiličnem okolju ogledali počitniško hišico, ki sta jo lastnika opremila sama.

Lastniki so do koče prišli tik preden je bil sprejet zakon o Triglavskem narodnem parku, ki absolutno prepoveduje kakršnokoli novo gradnjo objektov. Približno trideset let po njeni izgradnji sta dediča Iztok in Nadja počitniško hišico prenovila tako, da bo lahko – kot vzorčen primer novejše alpske gradnje – služila še tudi naslednjim generacijam. Pod strogim očesom Zavoda za kulturno dediščino sta hiši zamenjala kritino, jo prebarvala in uredila zajetje vode.

Hiša pred prenovo.

Pri prenovi notranjosti sta imela Nadja in Iztok željo, da bi prostor ne glede na sicer majhno kvadraturo deloval čim bolj odprto. Nekoč je bilo v tej hišici polno vrat in manjših prostorov, sedaj pa so edina notranja vrata tista, ki vodijo v najbolj zaseben prostor, v kopalnico. Stari kuhinjski štedilnik na drva so zamenjali s sodobnimi gospodinjskimi aparati, krušno peč pa so želeli obdržati, zato so jo popolnoma prenovili in posodobili. Vodilo obnove je bila praktičnost uporabe, prilagojena sodobnemu načinu bivanja. Ena izmed bolj praktičnih rešitev je zagotovo daljinsko krmiljenje ogrevanja, kar omogoča, da je hiša ob prihodu lastnikov vedno prijetno topla. 

V zgornjem nadstropju, kjer je danes spalno bivalni del, je bilo potrebno podreti eno steno in dvoje vrat, da so dobili večji in svetlejši prostor. Uporabili so svetel smrekov les in pohištvo iz polnega lesa, ki ga je izdelal lokalni proizvajalec. Končni rezultat je zelo prijeten prostor, ki sedaj ne služi le kot spalnica ampak je dovolj svetel, da se pogosto uporablja za popoldanski počitek ali branje po obedu.

Fotografije: Frelih in lastniki

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA