Vikend v počitniškem naselju Jasna je izjemen ne le zaradi čudovitega razgleda, ki se ponuja iz vsakega kotička hiše, temveč tudi zaradi svoje kompozicije, umeščenosti v teren in konec koncev tudi udobja, ki ga ponuja petčlanski družini, ki si je tu ustvarila svoj drugi dom.

Arhitekta Vid Razinger in Jernej Prijon iz arhitekturnega biroja Prima sta navdih za oblikovanje objekta našla na lokaciji sami: že ob prvem obisku sta vedela, da mora biti glavni motiv hiše čudovit razgled na Prisank in njegovo okolico. Oblikovala sta hišo z dvokapno streho, ki se zaradi svoje tipične morfologije in materialnosti brez težav stopi s svojo okolico. Manjša garaža v podobni zasnovi je dopolnila dinamično kompozicijo, ki nas v podzavesti prenese na dvorišče klasične domačije. In prav ta prvi vtis, ki je arhitektoma ostal po njunem prvem obisku parcele, ta razgled, uokvirjen z velikim panoramskim oknom v osrednjem prostoru hiše, je danes glavni arhitekturni motiv objekta, okoli katerega se osredinjata dom in družina.

Estetika in funkcija z roko v roki

Pogled na čudovito pokrajino se nam ponuja tudi s številnih teras, ki so jih arhitekti – v želji, da ne bi zamejili razgleda iz osrednjega prostora – umestili ob oba boka hiše; prvotno estetska odločitev se je kasneje izkazala tudi za funkcionalno: ob močnih sončnih ali vetrovnih dneh je ena izmed teras vedno senčna oziroma zavetrna in družina lahko na prostem uživa ne glede na vremenske razmere.

Popolni izkoristek težke parcele

Arhitekta sta poleg razgleda ujela še eno izmed kvalitet lokacije – razgibanost terena. Strmo lokacija, ki bi marsikomu vzela pogum, sta odlično izkoristila z delnim vkopom objekta, s čimer sta ustvarila kompozicijo, ki s ceste deluje skromno, medtem ko se na dolino – in s tem na razgled – odpre kar v treh etažah.

Naročnik je za oddajo Ambienti povedal, da se mu je zamisel projektantov sprva zdela drzna, a da je – ko je bila gradnja končana – hiša izgledala, kot da je že od vedno tu. Takšna izjava lahko samo potrdi tisto neopisljivo kvaliteto sicer estetsko in funkcionalno dovršene hiše.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

 

Arhitektura: Prima (Jernej Prijon, Vid Razinger)

Fotografije: Matevž Paternoster