Hišo v Šentjakobu pri Savi odlikuje predvsem odlično zasnovan dnevno-bivalni prostor, ki se iz pritličja popolnoma naravno razširi še v nadstropje in na vrt.

Naselje Šentjakob je bilo nekoč tradicionalni kmečki zaselek, danes pa je njegova podoba precej drugačna: Šentjakob namreč prekriva preproga enodružinskih hiš, ki oživijo zgolj popoldne in ob vikendih. Prekine jih le višinska dominanta cerkvenega zvonika ter tu in tam kakšno drevo. Ta nova suburbanost je odprla polje za novo enodružinsko zidavo. S sodobno oblikovano hišo so k podobi predmestja prispevali tudi GASER arhitekti.

Hiša v Šentjakobu se na severni strani za na videz trdnim oklepom zapira proti ulici, a se v vsej razsežnosti odpira na jug in zahod: ne le, da se z velikimi zasteklitvami poveže z vrtom, hkrati se po višini povezuje tudi s spalnimi prostori. Tako ustvarjen bivalni prostor je oblikovan za življenje brez meja: med zunaj in znotraj, med dnem in nočjo, med zgoraj in spodaj.

Hiša je sestavljena iz dveh volumnov z enokapnicama v nasprotnih naklonih. Osnova hiše je lesena konstrukcija, z oljenim macesnom pa je obložena tudi fasada. Macesnove letvice so položene pod kotom, kar še poudari nevsakdanjo obliko hiše, enovit lesen ovoj pa prekinejo edino temno uokvirjene zasteklitve.

Arhitekti: “Občutek v hiši je nemogoče presneti na papir.”

Bivalni prostori so prostorni in izjemno svetli, za kar poskrbijo velike (dvovišinske) zasteklitve. Središče predstavlja mogočen, v les oblečen kamin, ki hkrati deli osrednji prostor in ga s prvinskim elementom ognja povezuje. V nadstropje – k spalnicam in otroškim sobam – vodijo asimetrične stopnice s stekleno ograjo. Stopnice in galerija nadstropja so funkcionalni podaljšek osrednjega prostora in se z njim vizualno povezujejo, zaradi česar je omogočena lažja komunikacija med bivalnim in spalnim delom hiše.

Notranja oprema je zasnovana v sodobnem duhu, z ravnimi linijami in uporabo prvinskih materialov, kot so les, bela barva, keramične obloge v velikih formatih… Les je tako protagonist tudi v interierju, s čimer so arhitekti ustvarili ustvari posebno mehak in čuten ambient.

Na zunanjem dvorišču najdemo še poseben prostor, zasnovan izključno za užitek: lesen paviljon s finsko savno, manjšim bazenom ter prostorom za počitek s TV vogalom.

Skratka: GASER arhitekti so z enodružinsko hišo v Šentjakobu ustvarili dinamično arhitekturo za prav takšno življenje.

Arhitektura: GASER arhitektura